Protiv smanjenja mirovina borit će se svim sredstvima

Pozdravivši sve nazočne predsjednik Udruge umirovljenika općine Ljubuški Ivan Mihaljević predstavio je predstavnike udruga umirovljenika iz Tomislavgrada, Livna, Mostara, Širokog Brijega, te prof. Memnunu Mahić kao predstavnicu Eko udruge “Slap Kravica”. Sve točke dnevnog reda usvojene su jednoglasno, a isto tako i svi predloženi kandidati za Izborni i Nadzorni odbor, kao i Sud časti jednoglasno su prihvaćeni.

Predsjednik federalnog Saveza županijskih udruga umirovljenika prof. Ivan Kožul pohvalio je rad Udruge umirovljenika općine Ljubuški te istaknuo i jednu od najvećih problematika koja trenutačno zaokuplja umirovljenike, a to je prijetnja smanjenja mirovina čak i do 12 posto.

“Radimo na tome da to spriječimo i to vrlo oštrim tonom prema Vladi i nimalo se ne libimo da im kažemo sve što zaslužuju. Sutra imamo sjednicu predsjedništva pa se nadamo da ćemo donijeti zaključke koji će biti oštri, a ne bježimo ni od organiziranja prosvjeda na ulici. Najviše nam problema zadaju benificirane mirovine koje nisu stečene četrdesetogodišnjim radom, nego određenim zaslugama”, kazao je Kožul

Briga o članovima

Udruga umirovljenika općine Ljubuški održala je svoju prvu Osnivačku skupštinu 15. listopada 2000. Danas ova udruga ima 2100 članova. Kako je istaknuo Ivan Mihaljević, predsjednik Udruge umirovljenika općine Ljubuški, u proteklom devetogodišnjem radu udruga je postala pokretač aktivnosti umirovljeničke populacije kako na općinskoj, tako i na županijskoj i federalnoj razini.

“Aktivno sudjelujemo u borbi za ostvarenjem prava naših članova, borimo se za povećanje primanja umirovljenika i podizanje standarda života. Od svojih aktivnosti posebice ističu pokretanje Kluba umirovljenika 2007., od kada ovaj klub postaje mjesto okupljanja članova udruge, mjesto u kojem se umirovljenicima pružaju zdravstvene usluge: kontrole pretilosti, kontrola šećera u krvi, kontrola krvnog tlaka. Klub je mjesto gdje se održavaju i sjednice izvršnih tijela udruge.

Udruga je postala članica Saveza županijskih udruga umirovljenika te je u razdoblju u protekle četiri godine ostvarila značajnu suradnju i s Centrom za medicinsku rehabilitaciju u Fojnici. Mihaljević ističe kako su za oko 200 umirovljenika tijekom godine omogućili korištenje usluga ove banje sa značajnim popustom, a organiziraju i jednodnevne izlete za umirovljenike. Po završetku Skupštine ugodno druženje sudionika ovoga skupa nastavljeno je na prigodnom ručku, kojeg je Općina Ljubuški osigurala u restoranu “Most”.

Osam godina ljubuške udruge

Udruga umirovljenika općine Ljubuški održala je svoju prvu Osnivačku skupštinu 15. listopada 2000. Danas ova udruga ima 2100 članova. Kako je istaknuo Ivan Mihaljević, predsjednik Udruge umirovljenika općine Ljubuški, u proteklom devetogodišnjem radu udruga je postala pokretač aktivnosti umirovljeničke populacije kako na općinskoj, tako i na županijskoj i federalnoj razini. “Aktivno sudjelujemo u borbi za ostvarenjem prava naših članova, borimo se za povećanje primanja umirovljenika i podizanje standarda života.

Mogući prosvjedi

Na sjednici Skupštine, između ostalog, razmatrano je izvješće o radu udruge za razdoblje od 2005. do 2009., te izabrana tijela upravljanja udruge ( Izvršnog odbora, Nadzornog odbora, Suda časti), kao i donošenje programa rada udruge za razdoblje 2009. – 2013. Predsjednik federalnog Saveza županijskih udruga umirovljenika prof. Ivan Kožul pohvalio je rad Udruge umirovljenika općine Ljubuški te istaknuo i jednu od najvećih problematika koja trenutačno zaokuplja umirovljenike, a to je prijetnja smanjenja mirovina čak i do 12 posto.

“Radimo na tome da to spriječimo i to vrlo oštrim tonom prema Vladi i nimalo se ne libimo da im kažemo sve što zaslužuju. Sutra imamo sjednicu predsjedništva pa se nadamo da ćemo donijeti zaključke koji će biti oštri, a ne bježimo ni od organiziranja prosvjeda na ulici”, kazao je Kožul.

Piše: Ružica Puljić