PROSVJETARI VLADI ŽZH "Dobar vam tek žele djelatnici srednjih škola ŽZH u štrajku"

Školske klupe
Ilustracija

Profesori u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj u generalnom štrajku su još od 24. studenog. Prosvjetari i Vlada ŽZH ne mogu postići dogovor o povećanju plaća, pa učenici ne pohađaju nastavu i na zimski raspust su otišli prije svojih vršnjaka u drugim  županijama.

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-u večeras je poslao novo priopćenje za medije. Kažu kako Vladu HNŽ prosvjetari i njihov štrajk uopće ne zanima i nije predmet njihove rasprave.

"Vlada Županije Zapadnohercegovačke zasjedala je 9.12.2021.,na jedanaesti dan generalnoga štrajka u srednjim školama. Prethodna sjednica Vlade održana je 24.11.2021., na prvi dan štrajka. Dakle, između dvije sjednice Vlade prošlo je 15 kalendarskih dana, a za ne povjerovati je kako ni na jednoj od tih sjednica točka dnevnoga reda nije bila štrajk prosvjetara. Ministrica obrazovanja sudjelovala je na sjednicama Vlade u razradi tema o radu županijskih tijela, usvajala akcijske planove, suprotstavljala se trgovini ljudima, izdvajala šumska zemljišta, bila suglasna s privatizacijskim aktima, ali tamo neki štrajk u (valjda) svojim školama nije nametnula kao temu ostalim ministrima", navode.

"Svejedno, računajući da smo zastupljeni barem „tekućim pitanjima“, odmah po završetku sjednice očekivali smo poziv, termin za početak pregovora i ustroj pregovaračkog tima, nešto što bi značio da Vlada ovo što se događa u Županiji Zapadnohercegovačkoj konačno doživljava kao problem! Očekivali smo jer tako treba, jer je to trebalo biti davno napravljeno. Međutim, tek danas smo (petak) od Ministarstva kasno popodne dobili šturi poziv na sastanak, bez pojašnjenja je li to sastanak pregovaračkih timova ili opet jedan od davno viđenih scenarija krađe vremena. Vidjet ćemo u ponedjeljak, možda su i pregovori u pitanju", ističu iz Sindikata.

"Iako je počelo vrijeme svečanih oproštaja od protekle godine, nadamo se da će predstavnici vlasti u pauzama između domjenaka iznaći dovoljno energije za razgovor o povratku zamalo 2500 učenika u učionice. Očekujemo razgovor i o plaćama preko 300 djelatnika u štrajku, ali ne onako kako je resorna ministrica prezentirala na sastanku s roditeljima – da nas prethodno 150 treba dobiti otkaz. Čudna su ovo vremena: u jednom trenu ministrica prijeti otkazom za 150 prosvjetara jer novca, zna se – nema, a u drugom županijska riznica iskešira više od 15 milijuna za dug po doprinosima, dug koji je donedavno prezentiran kao omča oko vrata opstojnosti županije. Otkriven je novac! I kako očigledno ne postoji apsolutno nikakva prepreka da ministrica proslavi taj nepresušni izvor hedonizma foteljaša, večeras će nagraditi svoje vjerne suradnike jednim kvalitetnim domjenkom. U nas se kaže – dabogda se najeli. Dobar vam tek žele djelatnici srednjih škola ŽZH u štrajku", poručili su.

Podsjetimo, predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić prije nekoliko dana rekao je kako povećanja plaća u ovoj godini neće biti, što znači kako su učenici u srednjim školama završili s nastavom za ovo polugodište.

"Mi smo povećali plaće u skladu s našim proračunskim mogućnostima i nakon povećanja osnovice plaće od pet posto uslijedila je najava štrajka. Nadam se da će doći do dogovora, međutim ono što sam siguran je da rezultat tih dogovora ne može biti povećanje plaća u ovoj godini dodatno, rekao je Ćosić, te dodao da će se tek sljedeće godine može raditi na povećanju plaća", rekao je Ćosić gostujući na BHRT.

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ZHŽ-u Jasminka Petric za Hercegovina.info je rekla kako premijer Ćosić to ponavlja već godinama, te da on snosi odgovornost za prekid nastave.

"Već nekih sedam osam godina predsjednik Vlade ŽZH ponavlja istu priču kako "u ovoj godini neće biti povećanja plaća". Je li ove njegove izjave znače da su srednjoškolci završili s nastavom za ovu godinu trebalo bi njega pitati i neka on snosi odgovornost. Do danas se s nama nije stupilo u kontakt i nije nas se pozvalo na razgovor, a prošla su dva mjeseca otkada oni znaju da ćemo mi u generalni štrajk", rekla nam je Petric.