Prosvjednici u Banjoj Luci podsjetili na 22. rođendan ubijenog mladića: Ne odustajemo

David Dragičević

Okupljeni oko pokreta "Pravda za Davida", čiji pripadnici već deset mjeseci traže da se dovrši istraga o smrti ovog mladića, održali su komemoraciju na groblju, zapalili svijeće te izrekli riječi molitve. Okupljanja, čiji je cilj izvršiti pritisak na pravosuđe i policiju da napokon dovrše istragu i objave njene rezultate, traju točno 318 dana.

Emilija Zibić, Davidova prijateljica, kazala je novinarima kako je prosvjede potaknula laž koju je plasirala policija tvrdeći kao je David narkoman i lopov. Dodala je kako David nikada nije na takvo što ni pomislio, a kamoli počinio ono što se o njemu tvrdilo nakon što je pronađen mrtav. "Jedno je pitanje zašto je teško reći istinu, a drugo je pitanje zašto se istina krije", kazala je Zibić.

Na nerazjašnjenu smrt Davida Dragičevića na sjednici Narodne skupštine RS, koja je održavana upravo u vrijeme komemoracije, ponovo je podsjetio zastupnik Draško Stanivuković iz opobene Partije demokratskog progresa (PDP), kojega je policija ranije u nekoliko navrata privodila zbog potpore prosvjednicima.

"Što će nam gradovi bez ljudi, gradovi u kojima će ljudima oduzimati temeljna prava poput onog na život", kazao je Stanivuković s parlamentarne govornice podsjećajući na komemoraciju i na činjenicu da je danas Davidov rođendan.

David Dragičević pronađen je mrtav u koritu rječice Crkvene u Banjoj Luci 24. ožujka prošle godine, šest dana nakon što su roditelji prijavili njegov nastanak. Policija i patolog ubrzo su kategorički ustvrdili kako se on utopio u vodi, no naknadno se pokazalo kako je istraga provedena površno, a brojne okolnosti zataškane.

Roditelje Davora i Suzanu to je potaknulo da posumnjaju kako je njihov sin ubijen te kako policija tu činjenicu nastoji prikriti. Nakon toga su uslijedili javni prosvjedi i okupljanja koja su se pretvorila i u svojevrsnu pobunu protiv vlasti Republike Srpske, a kulminirali su u prosincu, kada je policija intervenirala silom i u dva navrata rastjerala prosvjednike.

Davidov otac Davor nakon 30. prosinca se skrio nastojeći izbjeći uhićenje, a majka Suzana je početkom siječnja otputovala u Austriju, gdje živi već nekoliko godina. No pripadnici skupine "Pravda za Davida" i dalje svakodnevno dolaze pred pravoslavnu crkvu u Banjoj Luci i tamo simboličnim paljenjem svijeća podsjećaju kako ovaj slučaj nije završen te kako od svojih zahtjeva neće odustati. (Hina)

dnevnik.hr