NAPOKON Tužiteljstvo BiH pokreće istrage za ubojstva Dženana Memića i Davida Dragičevića

David Dragičević,Dženan Memić,Ifet Feraget

Tužiteljstvo BiH pokrenut će istrage za ubojstva Dženana Memića i Davida Dragičevića, potvrdio je novinarima pravni punomoćnik ove dvije obitelji Ifet Feraget, a nakon sastanka s v.d. glavnim tužiteljem Milankom Kajganićem. 

Istraga se, kaže, otvara kada postoji osnov sumnje: nema više prometnih nesreća, nema više utapanja niti pljačke kuće, ovdje se radi o nasilnom oduzimanju dva mlada života i to je pravac u kojem će ići Tužiteljstvo BiH. 

Tko je ili će biti u fokusu ove dvije istrage za sada nije poznato.  

“Idemo ka ubojicama Dženana i Davida. Ovih šest godina nije potrošeno uzalud. Dobili smo garanciju da su ova dva predmeta prioritet”, kazao je Feraget, prenosi Žurnal. 

Paralelna istraga za zloupotrebe protiv tužitelja.

Osnovni zahtjev jest, dodao je, da u oba ova predmeta paralelno teče i istraga za zloupotrebe protiv svih tužitelja koji su bili uključeni u ove dvije istrage pred Tužiteljstvom SŽ, ali i Okružnim tužiteljstvom u Banjoj Luci. Ova istraga bi se trebala odnositi na nekadašnju glavnu tužiteljicu i aktualnu sutkinju Suda BiH Dalidu Burzić, tužitelje Seada Kreštalicu i Ivanu Petković, bivšeg tužitelja i današnjeg odvjetnika Merisa Ćatu, ali i druge tužitelje Tužiteljstva SŽ koji su sudjelovali u istrazi i optužnici prema kojoj je Dženan Memić bio žrtva prometne nesreće. 

Isti zahtjev se odnosi i na banjolučke tužitelje koji su zastupali tezu da je smrt kod Davida Dragičevića nastupila utapanjem, a radi se o bivšem glavnom tužitelju koji je u međuvremenu otišao u mirovinu Želimiru Lepiru i tužitelju Daliboru Vreći. 

“Nemoguće je razdvojiti istraživanja ubojstava od zloupotreba u oba slučaja”, naglasio je odvjetnik. 

U priopćenju iz Tužiteljstva BiH nisu konkretno naveli da pokreću istragu o ubojstvima Dženana i Davida, već samo da su “na sastanku oštećene upoznali da su navedeni predmeti definirani kao prioritet u radu”, te da su im prezentirali koje će korake poduzeti.

U Sudu BiH se trenutno sudi Alisi Ramić, njenom ocu Zijadu Mutapu, policajcima Senadu Dupovcu i Josipu Bariću, te recepcioneru hotela Crystal Muameru Ožegoviću zbog prikrivanja dokaza u ovom slučaju. Suđenje im je počelo u listopadu prošle godine, a još tada su se mogle čuti informacije da Tužiteljstvo BiH paralelno radi na prikupljanju dokaza i činjenica o načinu stradanja Dženana Memića.

Davor odlazi kući 

Davor Dragičević je posljednja dva mjeseca živio ispred Tužiteljstva BiH kako bi izvršio dodatni pritisak da se ubrza istraga. Nakon današnjeg sastanka najavio je da odlazi kući. Njegov sin David nestao je u noći 18. ožujka 2018., a tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. 

Ispred Tužiteljstva BiH danas se moglo čuti da se za ova dva predmeta zainteresirao i visoki predstavnik Christian Schmidt koji bi se uskoro trebao sastati i s odvjetnikom Feragetom. 

Dragičević tvrdi da od tog sastanka ovise njihovi dalji koraci. 

Podsjetimo da je Schmidt posjetio Tužiteljstvo BiH u utorak 24. svibnja, a službeno je priopćeno da je razgovarano o zajedničkim aktivnostima i naporima ove dvije institucije u procesu jačanja vladavine prava. Neslužbeno, visokog predstavnika su navodno posebno zanimala i slučajevi Memić i Dragičević. 

Činjenica je da je nakon tog sastanka, ubrzo uslijedio i ovaj današnji.