'Prošao' korona zakon, a ostala gorčina u zastupnika HDZ 1990., sve im odbili, a oni digli ruku

Skupština Vlada HNŽ
hercegovina.info

Zastupnici HDZ-a 1990. nisu zadovoljni sjednicom skupštine, koja je okončana jučer u kasnim poslijepodnevnim satima u Gradskoj vijećnii Mostara. Njihovi prijedlozi, amandmani nisu prihvaćeni, a tražili su da se pomogne i medijima, kojima rad nije zaustavljen, a gubili su oglašivače, te onima koji su dobili otkaze. Unatoč tome, digli su ruke "za".

Devedesetnik zastupnik Odak kaže da su tražili da izvješće Stožera HNŽ-a, da se zna što se radilo i nabavljalo za vrijeme epidemije. "Rekli su da ćemo to dobiti na jednoj od idućih sjednica. Znači, zakon donosimo pa ćemo poslije saznati informacije o tome što se radilo, što se nabavljalo, na koji se način nabavljalo te tko su odgovorni ljudi", priča Odak.

Podsjeća da je Klub HDZ 1990 uložio amandman pomoći medijskim kućama, jer je dobro poznato koji su teret mediji iznijeli u ovoj krizi.

"Riskirali su svoje živote i zdravlje. Novinari su bili stalno na licu mjesta kako bi izvještavali pučanstvo županije o mjerama koje se poduzimaju te su informirali ljude o svim mjerama. Zanimljive su bile sjednice Stožera gdje su se na početku korektno odnosili prema novinarima, a nakon toga kada su za njih postavljana neugodna pitaja to su izbjegli time da su uzimali prije pressice pitanja novinara pa su selektivno odgovarali na pitanja koja su njima odgovarala. Odbili su amandman obrazloženjem da u proračunu Županije već ima 400 000 maraka za medije. Ironično sam ih osobno upitao da li je to samo za stranačke medije. Premijer je također ironično odgovorio "Pa zna se tko treba da dobije", prepričava Odak.

"Na kraju su inzistirali da se glasuje o dva zaključka koja smo  predložili. Jedan se odnosi na to da se javno objavi spisak svih gospodarskih subjekata koji ispunjavaju uvjete na apliciranje na ova sredstva i nakon toga da se objavi spisak onih koji su dobili ta sredstva i u kojem iznosu. Tako da ne bi bilo dogodilo u našoj Županiji nekakvi respiratori, maske, viziri takve stvari. Mi smo glasali za ovaj korona zakon kako ne bi bilo zastoja. Ipak koliko toliko sredstava će biti za pomoć ljudima koji su ostali bez posla ili im je bio zabranjen rad u ovoj situaciji", kazao je za hercegovina.info Ivan Odak predsjednik OO-a HDZ-a 1990. Čitluk.

O sjednici je za Ramski Vjesnik govorila i Marija Bešker, skupštinska zastupnicom HDZ-a 1990 iz Prozora – Rame.

„Odmah želim reći da sam glasovala za zakon, i to isključivo radi toga da ne usporavam one pozitivne dijelove zakona. Ionako smo zadnja županija koja donosi mjere potpore gospodarstvu, i to nam ne služi na čast, jer vrijeme za gospodarstvo znači jako puno.

Imala sam amandman kojim smo mogli pomoći još jednu kategoriju ugroženih koronavirusom. Imao je amandman i stranački kolega Odak, također i mnogi drugi zastupnici. Nažalost, nismo imali nikakvog razumijevanja od strane predlagača, odbio je naše amandmane“, rekla je Bešker, te pojasnila da su se amandmani odnosili na potpore medijima i potpore onima koji su zbog koronavirusa ostali bez posla. Poznato je da će Županija dobiti kreditna sredstva za provedbu ovog Zakona, a da će ta sredstva vraćati svi stanovnici Županije, tako da je bilo pravedno proširiti listu onih koji će biti korisnici sredstava potpore.

Na upit Ramskog vjesnika o svom viđenju suradnje u vršenju vlasti u HNŽ-u, zastupnica Bešker je pojasnila:

„Ne znam da sam ikada osjetila bilo kakav vid suradnje. I u ovom slučaju treba znati da nismo bili ni na koji način uključeni u pripremu prijedloga zakona, tako da je bilo za očekivati da će predlagač prihvatiti naše amandmane za poboljšanje zakona. Ali nisu. Tu se vidi stalna bahatost naše županijske vlasti. Na taj način oni mnogo toga pokvare umjesto da poboljšaju“.

Sjednicom nije zadovoljan ni predsjednik Hrvatskih republikanaca Slaven Raguž, no on je nezadovoljstvo korona zakonom demonstrirao nepodizanjem ruke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.