U HNŽ-u lani s radom prestalo 50 tvrtki i 438 samostalnih poduzetnika

Katanac lanac zatvoreno
Unsplash

Gospodarstvo je u Bosni i Hercegovini po dolasku pandemije ozbiljno poljuljano te su brojna poduzeća, obrti i radnje zauvijek zatvorili vrata. Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, u 2020. godini na području Federacije BiH sa radom su prestale 654 pravne osobe s 1.076 poslovnih jedinica i 3.170 samostalnih poduzetnika, potvrdila je za hercegovina.info glasnogovornica porezne uprave Federacije Adisa Hamzić.

Hercegovačko-neretvanska županija, koja koncem siječnja broji 31.923 nezaposlene osobe, kasnila je s korona-zakonom pa potom i isplatama. Iz tog, i drugih razloga veliki broj tvrtki zatvorio je vrata. 

“U 2020. na području Hercegovačko-neretvanske županije s radom je prestalo 50 pravnih osoba sa 84 poslovne jedinice i 438 samostalnih poduzetnika”, navode u odgovoru na naš upit iz Porezne uprave Federacije.

Inače, prema službenim evidencijama u 2020. godini u Federaciji BiH bilo je aktivno 62.788 pravnih osoba sa 33.997 poslovnih jedinica i 54.827 samostalnih poduzetnika, a u istoj godini na području Federacije BiH registrirano je ukupno 2.159 pravnih osoba sa 1.405 poslovnih jedinica.  U istom razdoblju registriran je 4.761 samostalni poduzetnik. 

Porezna uprava Federacije nema podatak koliko se poduzeća ugasilo zbog korone, a koliko iz drugih razloga.

“Broj registriranih ili odjavljenih poslovnih subjekata tijekom godine se mijenja, što je bio slučaj i u 2020. godini. Međutim, Poreznoj upravi Federacije BiH nisu poznati razlozi zbog kojih poslovni subjekti odjavljuju svoju djelatnost. To mogu biti rezultati poslovanja, ali i osobni razlozi zbog koji se poslovni subjekti odlučuju na prestanak obavljanja djelatnosti”, zaključili su iz Porezne uprava Federacije BiH. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.