PROMJENE NA SVJETSKOM TRŽIŠTU Cijena goriva ponovno bi mogla rasti iznad 3 KM

Nafta u bačvama
Ilustracija

“Uslijed nedavnog porasta cijena sirove nafte, došlo je do automatskog porasta cijena prerađene nafte, što će imati dodatni utjecaj u nadolazećem razdoblju. Nažalost, ne možemo očekivati ništa pozitivno. Uskoro ćemo vidjeti cijene od 3 KM i više. Za ilustraciju: cijena je od ponedjeljka do danas veća za šest feninga, ” izjavio je za N1 Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata.

Aktualne cijene goriva

Trenutna cijena sirove nafte premašuje 90 dolara po barelu, u usporedbi s 81 dolarom u prethodnom razdoblju. Aktualne cijene goriva na pumpama kreću se u rasponu od 2,81 do 2,91 KM.

Apel za privremenu obustavu naplate trošarina

“Ako se nastavi trend rasta cijena na svjetskom tržištu, možemo očekivati cijene od 3,50 KM, slično onima koje smo plaćali prošle zime. Stoga, kao ekonomski analitičar, apeliram za privremenu obustavu naplate trošarina, što bi olakšalo situaciju, bez štete za proračun, ” tvrdi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Financijski teret na domaćinstva

Prošle godine, četveročlanoj obitelji bilo je potrebno 2.101 KM mjesečno, što je znatno više od prosječne plaće...

Podaci preuzeti iz online baze podataka NUMBEO pokazuju da bh. obiteljima sada je potrebno čak 3.700 KM, dok oni koji žive sami trebaju 1.122 KM, bez uključivanja kirije.