PROJEKT ICILS Oko 3000 učenika iz 129 osnovnih škola sudjeluje u istraživanju o računalnoj i informacijskoj pismenosti

Djeca informatika

Učenici Bosne i Hercegovine sudjeluju u čak dva međunarodna istraživanja: TIMSS i ICILS! Osim matematike i prirodnih znanosti, koje ispituje TIMSS, kroz ovaj ciklus međunarodnih istraživanja, po prvi put, bit će ispitana i računalna i informacijska pismenost učenika (ICILS).

TIMSS 2023 istraživanje bit će provedeno u 129 osnovnih škola Bosne i Hercegovine, a u njemu će sudjelovati oko 4000 učenika četvrtog razreda!
Za razliku od prethodnih ciklusa TIMSS istraživanja, u kojima je naša država sudjelovala 2007. i 2019. godine, ovog puta učenici će TIMSS zadatke iz matematike i prirodnih znanosti raditi na računalima, u e-okruženju. Osim procjene obrazovnih postignuća učenika, upitnici koje budu popunjavali učenici, njihovi roditelji, učitelji i ravnatelji škola pružit će nam podatke o obrazovnom i obiteljskom kontekstu u kojem djeca uče.

Naši učenici će sudjelovati i u međunarodnom istraživanju računalne i informacijske pismenosti – ICILS. U istraživanju ICILS 2023 sudjelovat će oko 3000 učenika osmog razreda iz 112 osnovnih škola.

Istraživanje ICILS relativno je novo, međunarodno istraživanje u kojem naši učenici po prvi put sudjeluju. ICILS mjeri razlike u računalnoj i informacijskoj pismenosti učenika na međunarodnoj razini. U fokusu istraživanja su sposobnosti i vještine učenika za prikupljanje i produkciju digitalnih informacija, odnosno procjene razine ključne informatičke pismenosti i razumijevanja sigurne i primjerene uporabe digitalnih informacija.

Učenici će u TIMSS i ICILS istraživanjima sudjelovati do kraja školske godine, a rezultati će biti objavljeni krajem 2024. godine. 

Oba istraživanja u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u suradnji s IEA - Međunarodnim udruženjem za evaluaciju obrazovnih postignuća.