PROIZVODNJA CVIJEĆA U GABELI Janja je krenula sa sadnjom jer je morala obići puno grobova, danas ima 7000 sadnica

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce
Hercegovina.info

Bliži se blagdan Svih Svetih kada brojni posjećuju posljednja počivališta svojih najmilijih. Uz molitvu, neizostavno je pokojnima na grobu zapaliti svijeće, ali i ostaviti cvijeće. Uoči ovih blagdana stoga je velika potražnja za cvijećem, odnosno ikebanama i buketima prigodnima za ovaj dan. Obično se radi o krizantemama. Veliki broj proizvođača cvijeća nalazi se u Čapljini koja zbog svoje uređenosti ima i nadimak "Cvijet Hercegovine". Jedna od njih je i Janja Prce iz Gabele. Krenula je s malom količinom još 2017. godine, a danas ima zasađenog cvijeća na deset puta većoj kvadraturi nego kada je počela.

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

"Krenula sam s ovim poslom prije nekih šest godina s 500 komada, a trenutno sam na 7000. Svake godine se pomalo proširuju nasadi. Najprije sam zasadila na površini od 60 kvadrata, zatim na 150, pa 400 i danas cvijeća imam na 600 kvadrata. Sve cvijeće je u plastenicima kojih imamo na jednom dulumu, ali imamo zasađeno nešto i povrća", priča Janja za Hercegovina.info.

Zanimljivo je kako u ovaj posao nije krenula zbog novca i zarade, već zbog toga što ima jako puno dragih osoba koje su preselile s ovog svijeta na onaj vječni.

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

"Počela sam radi sebe, jer za blagdan Svih Svetih imam doslovno otići na 15 grobova, odnosno na pet ili šest grobalja. Uzela sam jedan mali plastenik na 60 kvadrata, kupila sadnice i zasadila. Uz to dobro sam znala raditi ikebane i aranžmane. No, puno toga nisam znala. Nisam imala znanje o plijevidbi, mračenju, a sve to treba znati. Velik je to posao. Cvijeće se prska do 20 puta, a plastenik je zauzet cijelu godinu. U njemu ostavljam matičnjak kojeg uzimam za sljedeću godinu", kaže nam.

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

Cvjećari koji ovih dana imaju pune ruke posla kod Janje mogu pronaći sve što im treba. 

"Sadim sve, popunu, špinu, glavu i sve ostalo. Tu su krizanteme, margarite, pingice u nekoliko boja. Svaki cvjećar koji dođe voli da na jednom mjestu može naći sve. Imam svoje stalne mušterije, nešto ikebana pravim i ja. Primjerice, njima u nekoliko boja, a tako i ostalog cvijeća".

Godina je kaže Janja bolja nego je bila prošla, ali jako puno pozornosti treba posvetiti tempiranju. Cvijeće koje ona sadi isključivo se koristi za ovaj blagdan. Nakon toga za njega nema zanimanja.

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

"Tako je. Prošle godine nije bilo baš najbolje. Ne mogu reći da je cvijeće "prešlo" blagdan Svih Svetih, ali nije mu puno dana nedostajalo do toga. Ove godine druga priča. Cvijeće nije još došlo, pa mu se treba dati potpora. Sve ovisi od vremena. Cvijeće voli mrak, jugo, kišu, a ne previše sunca. Čim prođu Svi Sveti i Dušni dan nema potražnje. Jedne godine sam imala cvijeća i previše. Nakon što su prošli ti dani zvala sam sve cvjećare da im doslovno poklonim cvijeće, vjerujte da ga nitko nije došao besplatno uzeti. Cvijeće koje imam isključivo su za ovaj blagdan i to je tako", govori.

Za sada su narudžbe dobre.

"Cvjećari su isti, možda ih ove godine ima i malo više. Kada je riječ o potražnji i ona je bolja. Netko tko je prošle godine kupio 100 komada, ove godine će 200 ili 300. Nikada nije prošla  godina da nisam sve prodala, a nešto prodajem i sama na tržnici".

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

Naša sugovornica kaže kako su svi repromaterijali za sadnju poskupjeli.

"Bavim se također proizvodnjom i povrća, salata, celera, peršina. Vjerujte mi da bi mi se više isplatilo da posadim peršin na istu kvadraturu nego cvijeće. Prije nekoliko dana suprug je otišao kupiti jedno sredstvo za cvijeće i izašlo ga je 120 maraka. Svako prskanje, a ima ih kako sam rekla 20, je 70 maraka. Sadnice se preskupe, jedna je trenutno 0,40 KM i da ih kupujem ne bi mi se isplatilo raditi prodavati ga u BiH. Da živim u Hrvatskoj možda i bi jer su tamo sadnice jeftinije. No, trudim se da imam svoje sadnice i zbog toga mi je plastenik cijelu godinu zauzet".

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

Ona nam otkriva i kako se kreću cijene ove godine, ali i kakve ikebane kupci najviše uzimaju.

"Prošle godine sam buket prodavala po 5 KM na veliko, 6 na malo. Glava je bila 1,3 KM, odnosno 2 KM. Ove godine cijene će biti jednake unatoč poskupljenjima svih repromaterijala. Što se tiče ikebana, najskuplje su one od 30 KM. No, sve ovisi o platežnoj moći kupaca. Najviše idu one od 15 i 20 KM. Ako ljudima treba više njih onda idu one jeftinije".

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

Hercegovački proizvođači cvijeća baš i nemaju problema s uvozom.

"Mi ovdje ne. Najviše se uvoze lončarice, a mi se njima ne bavimo. Radimo samo rezano cvijeće tako da nemamo problema s uvozom. Lončarice se uvoze u pitarima u kojima mogu stajati, a reznice baš i ne".

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

Svoje cvijeće Janja će pobrati u sljedećem tjednu, tik prije Svih Svetih. Ne sumnja kako će sve uspjeti rasprodati.

"Prošle godine sam brala 21. listopada, a budući da je ove godine blagdani padaju u srijedu i četvrtak mislim da ćemo cvijeće brati sljedeći vikend. Mislim ćemo sve uspjeti plasirati. Uspjeli smo svake godine, ne vidim zašto ne bi ni ove. Jedini problem mogu biti bolesti cvijeća, pa moramo sačuvati svih 7000 sadnica.

Sanja cvijeća u Gabeli Janja Prce

Iako su poskupljenja velika, a isplativost i ne baš prevelika, Janja ne misli odustati od ovog posla, jer kada je cvijeće u pitanju, kod nje nije sve u novcu. Cvijeće jednostavno obožava. Od 500 sadnica došla je do toga da ima 46 vrsta cvijeća, raznih boja. Ušla je kaže u cijelu tu priču i unatoč svemu bilo bi joj žao kada bi odustala zbog trenutne neisplativosti. Dok cvijeće ne procvjeta, ona svako zna po listu. Tako je kada se čovjek zanima za nešto i nešto voli. I oko svoje obiteljske kuće ima puno cvijeća raznih vrsta i to ju kaže čini sretnom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.