Profesor istraživao samo jednu općinu, pa objavio pred izbore, iz Općine kažu da je to naručeno

Profesor istraživao samo jednu općinu, pa objavio pred izbore, iz Općine kažu da je to naručeno
hercegovina.info

Ekonomski analitičar dr. sc. Amer Omanović nedavno je, a što su prenijeli i sarajevski portali objavio istraživanje “može li novac zaustaviti iseljavanje”. 

Istraživao je samo jednu općinu – Prozor-Rama, a objavu istraživanja tempirao točno pred lokalne izbore, pa iz HDZ-a 1990. Prozor-Rama kažu da je istraživanje naručeno. 
Ramski vjesnik je povezao nekoliko činjenica i novih spoznaja koje otkrivaju da je „znanstveni rad“  o iseljavanju iz Rame vjerojatno naručen. 

“Ništa loše, osim činjenice da rad nije objavljen ni u jednom stručnom časopisu, već na – facebook profilu autora dr. Amera Omanovića.  I to, prvo upućen redakciji jednog dnevnog lista, tek  sutradan objavljen na stranici. Ali, tu dolazimo do zanimljivog podatka – autorov brat Anel uposlenik je Ministarstva pravde BiH, a šef mu je Josip Grubeša, kandidat za Općinsko vijeće Prozor – Rama na listi HDZ-a BiH. Anel je član DF-a i u ime Željka Komšića se kroz svaki izborni ciklus zalaže za potporu kandidatima Čovićevog HDZ-a BiH”, objavio je Ramski Vjesnik. 

Omanović je u svom istraživanju, koje je osim na facebooku, objavljen i na portalu Klix.ba ustanovio da općina Prozor-Rama, koja ima jedan od najvećih proračuna po stanovniku u BiH, puno brže gubi stanovništvo od prosjeka Federacije BiH. 

U istraživanju je koristio podatke za razdoblje od 2009. do 2019. godine na osnovu broja stanovnika, broja učenika u osnovnoj školi i proračuna općine, i tu zapravo ništa nije sporno, osim činjenice da druge općine nije istraživao, tajminga objave istraživanja i brata u ministarstvu pravde.