Profesor istraživao samo jednu općinu, pa objavio pred izbore, iz Općine kažu da je to naručeno

Prozor Rama
hercegovina.info

Ekonomski analitičar dr. sc. Amer Omanović nedavno je, a što su prenijeli i sarajevski portali objavio istraživanje “može li novac zaustaviti iseljavanje”. 

Istraživao je samo jednu općinu – Prozor-Rama, a objavu istraživanja tempirao točno pred lokalne izbore, pa iz HDZ-a 1990. Prozor-Rama kažu da je istraživanje naručeno. 
Ramski vjesnik je povezao nekoliko činjenica i novih spoznaja koje otkrivaju da je „znanstveni rad“  o iseljavanju iz Rame vjerojatno naručen. 

“Ništa loše, osim činjenice da rad nije objavljen ni u jednom stručnom časopisu, već na – facebook profilu autora dr. Amera Omanovića.  I to, prvo upućen redakciji jednog dnevnog lista, tek  sutradan objavljen na stranici. Ali, tu dolazimo do zanimljivog podatka – autorov brat Anel uposlenik je Ministarstva pravde BiH, a šef mu je Josip Grubeša, kandidat za Općinsko vijeće Prozor – Rama na listi HDZ-a BiH. Anel je član DF-a i u ime Željka Komšića se kroz svaki izborni ciklus zalaže za potporu kandidatima Čovićevog HDZ-a BiH”, objavio je Ramski Vjesnik. 

Omanović je u svom istraživanju, koje je osim na facebooku, objavljen i na portalu Klix.ba ustanovio da općina Prozor-Rama, koja ima jedan od najvećih proračuna po stanovniku u BiH, puno brže gubi stanovništvo od prosjeka Federacije BiH. 

U istraživanju je koristio podatke za razdoblje od 2009. do 2019. godine na osnovu broja stanovnika, broja učenika u osnovnoj školi i proračuna općine, i tu zapravo ništa nije sporno, osim činjenice da druge općine nije istraživao, tajminga objave istraživanja i brata u ministarstvu pravde.