PROCVAT ILEGALNE GRADNJE Investitori nesmetano zarađuju na nezakonito izgrađenim objektima

Ilidža

Kada je u pitanju nelegalna gradnja korupcija se isplati. Brojni su primjeri koji dokazuju ovu tvrdnju. Jedan od njih je Općina Ilidža. Godinama po ustaljenoj praksi dodjeljivala je neophodne dozvole za gradnju na lokacijama na kojim je gradnja desetljećima zabranjena. Zabrana je nametnuta zbog zaštite pitke vode kojom se opskrbljuje grad Sarajevo.

Međutim, te zabrane godinama odnosile su se samo na one koji ili nisu imali novca ili nisu željeli podmititi općinsku administraciju. Kako drugačije objasniti bezbroj običnih građana ove općine koji, iako posjeduju zemlju na atraktivnim lokacijama, nisu mogli legalno ništa graditi pa čak ni obiteljske kuće. Čim to zemljište kupi neki bogati bliskoistočni ili domaći „investitor“ preko noći dobije sve neophodne dozvole za gradnju, piše Žurnal

Ilidža

Banalan je primjer jednog mladog braćnog para iz naselja Lužani na Ilidži. Nakon što su se vratili iz inozemstva, s dovoljno zarađenog novca da izgrade kuću na obiteljskoj zemlji, koja se nalazi u neposrednoj blizini Velike aleje, općinska administracija im nije dozvolila gradnju. Obrazloženje je bilo da je u pitanju vodozaštitna zona te je gradnja zabranjena. Nekoliko metara od njihove zemlje bez problema bliskoistočni investitor izgradio je stambenu zgradu.

Ilidža

Danas, nekoliko godina kasnije, ovaj bračni par s dvoje male djece, žive kao podstanari. Bez mogućnosti da izgrade kuću na svojoj zemlji dok bogati investitor prodaje luksuzne apartmane u novosagrađenoj zgradi.

Nakon dva načelnička mandata i pola ambasadorskog, bivši načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je uhićen. Zbog pogodovanja pojedinim „investitorima“. Bogati investitori, strani i domaći, nisu uhićeni. I Senaid Memić ubrzo je pušten iz zatvora. Zbog bolesti.

Ilidža

„Senaid Memić se tereti da je tijekom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje UO Brajlović“, priopćili su iz Tužiteljstva SŽ nakon uhićenja Memića. U međuvremenu, bio mu je određen pritvor i prebačen je u KPZ Zenica. Zbog zdravstvenog stanja ubrzo mu je ukinut pritvor.

Optužbe koje se stavljaju na teret Senaidu Memiću samo su djelić onoga šta je radio na području općine kojom je suvereno vladao. Za većinu neće odgovarati. Ni investitori kojima je pogodovao, jer kako bi inače, legalno, dobili dozvole za gradnju.

Nitko tko je dobio dozvole za gradnju od Općine Ilidža, na lokacijama gdje je gradnja zabranjena, nije službeno ni osumnjičen niti optužen.

„Investitori“ bez problema su sagradili stambeno-poslovne zgrade u kojima ili su prodali ili još uvijek prodaju luksuzne stanove, poslovne prostore. Cijene kvadrata prelaze 3000 KM bez PDV-a.

Bez ikakvih sankcija prošli su i „investitori“ koji su gradili na nacionalnom spomeniku BiH. Stanove u tim zgradama su prodali ili prodaju, poslovni prostori iznajmljeni ili prodati. Zarada zajamčena.

Ni kada je Senaid Memić pred novinarima sređivao građevinsku dozvolu nikome to nije bilo sporno. Na snimku je ime i prezime čovjeka kojem sređuje dozvolu mutirano, ali i dalje dostupno nadležnim organima. Međutim, očigledno nikome ove činjenice nisu bile interesantne.

Gradnja je bila dozvoljena i u koritu rijeke Željeznice. Poznati restoran na Ilidži "Brajlović" napravljen je u vodnom pojasu ove rijeke. Ljetna bašta restorana je u skoro pa u koritu rijeke. Bašta naravno skoro svake godine poplavi, a vlasnik restorana može bez problema tražiti nadoknadu štete od Općine.

Isto je urađeno i s parkingom pored restorana Brajlović koji je napravljen u vodnom pojasu rijeke Željeznice.

Ugrožavanje pitke vode

Praksu načelnika Memića nastavila je i nova vlast na Ilidži i Županiji. Novi načelnik Nermin Muzur, zajedno s Vladom Sarajevske županije, smatra da bi trebalo smanjiti vodozaštitnu zonu izvorišta Saraj-polje kako bi se zaštitilo izvorište i „oslobodila „ zemlja za izgradnju.

Zbog reakcije javnosti, odluka o izmjeni Odluke o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje iz 1987. godine privremeno je obustavljena a trebala bi se naći pred skupštinskim zastupnicima SŽ do kraja mjeseca. Izmjena ove odluke otvara vrata omogućavanju gradnje na centralnom dijelu Ilidže. Bez obzira na izmjene odluke na Ilidži i dalje je problem totalna nezainteresiranost nadležnih institucija za sprječavanje ilegalne gradnje, ali i odlaganja otpada u prvoj vodozaštitnoj zoni.

Već nekoliko godina u neposrednoj blizini vodnih rezervoara u Sokolović koloniji na Ilidži napravljena je svojevrsna ilegalna deponija građevinskog otpada. Prethodnih godina ovu praksu omogućavala je odluka načelnika Senaida Memića koji je tvrtki Mevludin komerc dozvolio odlaganje otpada na ovu lokaciju. Promjenom vlasti, novi načelnik je odluku ukinuo, međutim to nije spriječilo navedenu tvrtku da nastavi posao. 

Ilidža

Iako je na početku mandata nova vlast najavila odlučnu borbu protiv nelegalne gradnje ta borba rezultirala je legalizacijom nelegalnih objekta preko izmjena regulacionih planova i omogućavanje legalne kupovine zemljišta na kojem su izgrađeni nelegalni objekti. Novoj vlasti ne smeta ni podržavati poslovanje nelegalnih objekata.

Niti jedan od objekata, izgrađenih na nacionalnom spomeniku, koritu odnosno vodnom pojasu rijeke Željeznice, u vodozaštitnoj zoni na području Općine Ilidža nije srušen niti su vlasnici tih objekata odgovarali za način na koji su dobili neophodne dozvole za gradnju. Za njih se korupcija isplatila jer i dalje rade i dobro zarađuju. Bez ikakvih posljedica.