PROCURILA IMENA Evo tko sve želi biti šef 'federalnog USKOK-a'

USKOK

Okončan je natječaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine za poziciju posebnog zamjenika glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva odnosno za odjel Federalnog tužiteljstva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međužupanijskog kriminala, saznaje Fokus.

Sedam kandidata

Kako je neslužbeno potvđeno, poziciju posebnog zamjenika glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva FBiH odnosno šefa tzv. federalnog USKOK-a (pojam koji je već duže u upotrebi u javnosti) prijavili su se Džermin Pašić, Aida Topalović, Pavo Radoš, Ćazim Serhatlić, Mona Meršnik, Arnela Garčević, te Ivana Petković. 

Iz više izvora je potvrđeno da je u međuvremenu državni tužitelj Džermin Pašić ipak odustao od svoje kandidature.

Pavo Radoš je tužitelj Tužiteljstva Brčko Distrikta, dok je Ćazim Serhatlić tužitelj Tužiteljstva TŽ, jednako kao i Arnela Garčević. Mona Meršnik je također tužiteljica Tužiteljstva SŽ. Ivana Petković je državna tužiteljica.

Devet pozicija

Inače, otvoreno je devet pozicija tužitelja u Federalnom tužiteljstvu FBiH, a traži se iskustvo u radu na predmetima organiziranog kriminala i korupcije odnosno složenim kaznenim predmetima.

Podsjećamo, premijer FBiH Nermin Nikšić je najavio u srpnju ove godine da je obavio razgovore s predstavnicima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) kako bi se konačno započelo formiranje posebnih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH koji će se baviti navedenim.

On je ove nove odjele nazvao “federalnim USKOK-om”, koji se treba baviti protiv kriminala i organiziranog kriminala.