PROCJENA ODVJETNIKA Fojničani tuže EPBiH zbog štete od 400.000 KM

PROCJENA ODVJETNIKA  Fojničani tuže EPBiH zbog štete od 400.000 KM

Mještani Mjesne zajednice Prokos kod Fojnice prije nekoliko dana pretrpjeli su veliku materijalnu štetu uzrokovanu strujnim udarom. Šteta koja je nanesena procjenjuje se na 400.000 KM, a mještani će pokrenuti i tužbu protiv Elektroprivrede s ciljem nadoknade.
Iznos od 400.000 rezultat je procjene odvjetnika koji su od domaćinstva do domaćinstva skupljali i zbrajali minimalne vrijednosti uništenih aparata.

Mirsad Klisura, predsjednik Mjesne zajednice Prokos, je u razgovoru za Klix.ba kazao da je više od 500 domaćinstava pretrpjelo štetu te da su u tijeku podizanja tužbe protiv odgovornih koji su nemarom u domaćinstva pustili veći napon zbog čega je uništeno na stotine uređaja.

"Pregorjeli su frižideri, televizori, veš-mašine i mašine za suđe, mobiteli, šporeti, sve što je bilo uključeno u struju kada se dogodio strujni udar. Oni su uredno najavili isključenje, poslali su obavijest, kao i uvijek, ali nikada nije bilo ovakvih problema. Razgovarali smo i s načelnikom Fojnice Sabahudinom Klisurom koji je izrazio želju da nam pomogne pa i da plati odvjetnika ako je potrebno", govori Klisura.

Ističe da je i Elektroprivreda pokrenula svoju inicijativu te da i njihovi radnici obilaze domaćinstva i slikaju nastalu štetu.

"Mi smo prikupili podatke, čekamo zapisnik izvještaja županijskog inspektora za energetiku i iz policije službene zabilješke o prijavi kvarova za dalji postupak tužbe", izjavio je Klisura te dodao da su stradale i uređaji u privatnim firmama gdje su također nanesene štete od više stotina tisuća KM.

Iz Elektroprivrede su priopćili kako je do povišenja napona u MZ Prokos došlo zbog neispravnosti relejnih zaštita u postrojenju mini hidroelektrane Mujakovići, ali da će istraga utvrditi razloge zatajenja zaštite.

U zgradi Općine Fojnica mještani su održali sastanak s načelnikom Sabahudinom Klisurom gdje su ga upoznali da ne mogu ispoštovati procedure Elektroprivrede BiH s donošenjem fiskalnih računa uređaja.

"Većina njih je, kako su kazali, već bila u poslovnici Elektrodistribucije Fojnica, gdje su dobili obrasce putem kojih će prijaviti štetu, a za popravke uređaja moraju imati račune, da bi im ista bila nadoknađena. Međutim, građani žele rješenje odmah, nemaju novca za popravke, nemaju načina da donose fiskalne račune. Načelnik Sabahudin Klisura je kazao da je šteta zaista velika te je stanovnicima MZ Prokos obećao svaki vid pomoć,i koja im bude potrebna u slijedećem razdoblju ", priopćeno je iz Općine Fojnica.

Reagirali su i iz Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine ističući kako su štete koje uzrokuju mini hidroelektrane sve češće te da štete moraju sanirati odgovorni, a ne mještani i lokalne zajednice.