Pročitajte što je sve dozvoljeno unijeti u Hrvatsku?

BIH, Hrvatska, Europska unija, Hrvatska, BIH, granica, carina, granica, blokada, granica, granični prijelazi, carina, humanitarna pomoć, carina, granica, granica, autobus, šverc cigaretama, šverc cigareta, Hrvatska, BIH, granica, svatovi, Glazbenik, carina, Hrvatska zemlja, postavljanje granica, granična kontrola, granični prijelaz, kontrola putnika, izvoz, izvoz, poticaji, poticaji ovčarstvu, Europska Komisija, carina, meso, zaraženo meso, Hrvatska zemlja, granica, granica između Hrvatske i BiH, granica, granica između Hrvatske i BiH, carina, carina i policija, carinski prekšaj, carina i policija, uvoz automobila, strane registracijske oznake, uvoz, roba, BIH, granica, carinik, svatovi, vijesti
...a pogotovo hrane i pića u ugostiteljskim objektima, koje su nerijetko dvostruko više nego u BiH, turiste iz BiH tjeraju da na ljetovanje u susjednu Hrvatsku kreću "opskrbljeni", piše Avaz.

Nije rijetkost da bh. građani na more nose gotovo sve, od toaletnog papira do sokova, a sve da bi uštedjeli. Mnogi koji su ove sezone već bili na Hrvatskom primorju, uvjerili su se u paprene cijene u prodavnicama i kafićima, a posebno je, kako navode, preskupo voće na tržnicama.

S druge strane, Dragovan Petrović, predsjednik Udruženja potrošača RS, tvrdi da takozvani paradajz-turizam nema smisla, jer "cijene u susjednim zemljama nisu toliko divlje koliko se piše u medijima tokom ljetnih mjeseci".

- Mi smo uspoređivali cijene u BiH i u zemljama okruženja i to su male razlike. Cijena voća i povrća na Jadranu je za nekih deset posto viša nego u BiH, a ima artikala i koji su jeftiniji. Turisti se zbog uštede 40-50 KM izlažu riziku da budu sankcionirani na granici jer je u zemljama EU zabranjen unos hrane. Preporučujem građanima iz BiH koji putuju na ljetovanje u Hrvatsku da to ne rade jer neku značajniju uštedu neće napraviti - istaknuo je Petrović za Avaz.

Hrvatska je od 2013. godine članica Europske unije i od tada za bh. građane važe pravila kao i za sve ostale koji dolaze iz „trećih zemalja".

Prema informacijama dostupnim iz Carinske uprave Hrvatske, u tu zemlju se uopće ne smiju unijeti proizvodi od mesa i mlijeka. Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane koje upućuju na to da se radi o količinama za osobne potrebe putnika i njegove obitelji, poput kruha, kolača, čokolade i konditorskih proizvoda, dodataka hrani, tjestenine, juha i začina te drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili ribe.

- Osobnim prtljagom putnika, odnosno predmetima u njemu, smatraju se odjeća, obuća, higijenske potrepštine te druga roba (osobni nakit, fotoaparati i kamere, laptopi i drugi mobilni električni uređaji, sportska oprema, predmeti za razonodu) u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka - naveli su iz Carinske uprave Hrvatske.

Što je dozvoljeno unijeti u Hrvatsku

1 kilogram kave

16 litara piva

200 cigareta ili 250 grama duhana za pušenje

2 litra žestokog pića

4 litra vina

1 parfem od 50 mililitara

1 buket cvijeća

Svježe voće i povrće (osim krumpira) do 5 kilograma

Lijekove najviše za mjesec, uz potvrdu liječnika

Ljubimca uz veterinarski certifikat