PRIVREMENI UPRAVNI ODBOR KCUS-a "Odluka o imenovanju je zakonita, ministar Rimac je izašao iz okvira svojih nadležnosti"

Ismet Gavrankapetanović Nediljko Rimac
Avaz

Privremeni upravni odbor KCUS-a razmatrao je danas informaciju Federalnog ministarstva zdravstva, kojom se uskraćuje saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

“Privremeni upravni odbor ostaje kod stajališta da je na osnovu zakonitog provedenog natječaja kojeg je provelo posebno povjerenstvo, a čije izvješće o radu je usvojio Privremeni upravni odbor, donesena pravična i zakonita odluka kojom je prvorangirani kandidat prof. dr. Ismet Gavrankapetanović predložen za direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH. Privremeni upravni odbor razmatrao je pristigle akte Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Ministarstva nauke, visokog obrazovanja i mladih, te iz istih zaključio da predloženi kandidat ispunjava sve uvjete javnog natječaja. Privremeni upravni odbor primjećuje da je federalni ministar zdravstva prilikom uskraćivanja davanja suglasnosti izašao iz okvira svojih nadležnosti, paušalno tumačio propise o visokom obrazovanju koji nisu u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva i propustio dati pouku o pravnom lijeku, čime je onemogućio preispitivanje donesenog akta i uskratio zaštitu prava kandidata”, navodi se u priopćenju.

Poručuju da će Privremeni upravni odbor poduzeti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi zaštitio integritet KCUS-a, kao i dignitet svih članova Privremenog upravnog odbora.

“Istovremeno Privremeni upravni odbor poduzima sve aktivnosti kako bi se osigurao nesmetan rad i funkcioniranje KCUS-a, i kako bi se fokus vratio na zdravstvenu zaštitu građana”, zaključuje se u priopćenju.