PRIVATNI VRTIĆI PISALI KORDIĆU Vrijede li djeca koja pohađaju javne više od onih koji pohađaju privatne vrtiće

Akademija 2023 vrtić ZemZem
Hercegovina.info

Nakon najave gradonačelnika Mostara, Marija Kordića, da će Grad Mostar subvencionirati mlade za kupovinu prve nekretnine, ali i pomoći roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće s iznosom od 800 tisuća KM iz gradskog proračuna za 2024. godinu, portalu Hercegovina.info obratili su se predstavnici Udruge predškolskih ustanova u HNŽ.

U svome priopćenju pišu:

Kako pomoći  djeci i roditeljima koja pohađaju privatne vrtiće kada prema izjavama gospodina Čuljka i gradonačelnika Kordića ekonomska računica za dijete koje ide u javni i privatni vrtić nije ista?

Na osnovu svih javno iznesenih informacija od strane gospodina Čuljka i gradonačelnika Kordića drago nam je vidjeti da su uspjeli naći malo vremena i pročitati naše prijedloge koje smo im davno dostavili putem protokola u gradskoj upravi, gdje se našao i prijedlog programa za sufinanciranje djece privatnih predškolskih ustanova kao i prikaz ekonomske računice prema broju djece u skupinama .

Kada je riječ o subvenciji vrtića Čuljak ističe kako će se privatni vrtići koji se odluče ući u subvenciju Grada morati izjednačiti s onim gradskim koji će biti nulti kriteriji. 

Pomoć usmjerena prema roditeljima

"Što se tiče ostalih razina, primjerice vrtića, za sve privatne vrtiće Županija izdaje odobrenje za rad jer ona generalno i kontrolira rad tih vrtića. S obzirom na to da Grad uvodi novu poziciju koja se tiče subvencije tih vrtića definitivno će postojati pravilnik kako se uopće i koji vrtići mogu prijaviti, a ticat će se toga i kakve standarde mora imati taj vrtić da bi mogao ući u subvenciju rada. Nije rezonski da će Grad uzeti novce i podijeliti ih vrtićima paušalno. Zašto? Zato što Grad ima svoje vrtiće u kojima postoji određeni standard. Uzet će se nulti kriterij Gradski vrtić i sukladno s njim napraviti kriterije koji će ticati subvencije privatnih vrtića".

Privatni vrtići neće moći dizati cijene "u nebo".

"To će također biti definirano kriterijima i pravilima. Oni nemaju tu slobodnu da dižu cijene "do neba". Ukoliko žele ući u subvenciju jasno se izračuna srednja ekonomska cijena. Ako Grad izračuna i zna kolika je srednja ekonomska cijena za naše vrtiće, vrlo lako ćemo izračunati kolika je ona za bilo koji drugi vrtić. Onaj tko bude divljao s cijenama neće uopće ući u subvenciju. S obzirom na to da se radi o privatnim vrtićima, oni imaju pravo reći da uopće ne žele u subvenciju, vjerojatno će netko i dalje ići tamo. No, oni koji uđu u subvenciju Grada prethodno će ispuniti sve uvjete i imat će jednaku cijenu gradskim vrtićima".

On ističe kako su ove mjere prvenstveno usmjerene ka roditeljima.

"Pomoć je prvenstveno usmjerena prema roditeljima, jer posljedica ove subvencije mora biti da cijena bude ista u gradskim i privatnim vrtićima, ali ne samo cijena nego i usluga". 

Iz gore navedenog evidentno je da je gospodin Čuljak pročitao naš prijedlog načina sufinanciranja djece koja borave u privatnim predškolskim ustanovama , te upravo ono što smo mi stavili kao ključne točke iskoristio u svom medijskom obraćanju.

Iz udruge smo upravo tražili da se ograniči dizanje cijena “do neba”, praćenje rada svake ustanove, mjesečna kontrola upisane djece I sve ostale zakonom propisane stavke. Predložili smo program koji je isključivo u službi  djeteta, program koji svakoj porodici/obitelji daje jednaka prava, a svakoj ustanovi mogućnost poslovanja po srednjoj ekonomskoj cijeni.

U javnim vrtićima 40 posto, u privatnim 60 posto djece

Gospodin Čuljak je uključio sve aspekte u svom obraćanju osim financijskog dijela, pa poigrajmo se s brojkama:

  • Trenutno na terenu imamo 40 posto djece uključene u javne vrtiće i 60 posto u privatnim vrtićima  
  • Roditelj u javnom vrtiću za jedno dijete participira 190KM za cjelodnevni boravak.

Utorak 19.12.2023. godine gradonačelnik je na svom profilu objavio kako će grad subvencionirati djecu u privatnim vrtićima sa 500.000 KM za 2024. godinu ali nismo dobili informaciju koliko financira djecu koja pohađaju javne ustanove, za one koji ne znaju, 850 djece i njihove uposlenike u obje javne ustanove grad je izdvojio pozamašna sredstva u 2023. godini  3.115.640,00 KM  (JU Dječiji vrtić Mostar 1.816.880,00 KM i JU Dječiji vrtić Ciciban Mostar 1.298.760,00 KM), plus 20.000 KM

Sufinanciranje djece za smještaj u vrtiće što je stavka kao dodatna nejasna u potpunosti te smo poslali upit više puta za što se točno u proračunu ovaj novac izdvaja, nikada nismo dobili odgovor.

Kada već govorimo javno o ciframa pa i zahtjevima ukoliko grad bude sufinancirao djecu koja pohađaju privatne vrtiće sa 500.000 KM što bi značilo 34,59 KM po djetetu (jer u privatnim vrtićima u 2023.godini evidentirano je 1314 djece) i to je za 11 mjeseci u godini, gospodin Čuljak zahtjeva da poštujemo standarde i normative koje već poštujemo jer smo pravno registrirani ,ali isto tako i cijenu prema roditeljima kao javni vrtići što iznosi 190 KM. Mi njega pitamo kako to realizirati, a zadovoljiti sve potrebne standarde i normative? Da li djeca koja pohađaju javne vrtiće više vrijede od djece koja pohađaju privatne vrtiće?

Sufinanciranje privatnih 35 KM, javnih 305 KM mjesečno

Znači grad će financirati dijete u privatnom vrtiću sa 34,59 KM mjesečno, a dijete u javnom vrtiću sa 305 KM, i moramo imati istu cijenu prema roditeljima od 190 KM, a ekonomska cijena je 495 KM po zadnjem izračunu u gradu.

Gdje je tu logika?

Poznato je da svi vrtići u Gradu Mostaru posluju u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju (Službene novine HNK/Ž broj 5/2000) kao i Pedagoškim Standardima i normativima predškolskog odgoja koji su određeni na nivou HNK/Ž, bez obzira tko je osnivač vrtića (Grad Mostar, vjerska zajednica ili ostale pravne i fizičke osobe) i da s tim u vezi  imaju iste obaveze i iste troškove kod pružanja predškolskih usluga svojim korisnicima.

Međutim u Gradu Mostaru se godinama diskriminiraju privatne predškolske ustanove, njihovi korisnici - djeca i roditelji i njihovi zaposlenici.

Da malo detaljnije objasnimo:

Izračunato je da ekonomska cijena usluge predškolskog odgoja za jedno dijete u cjelodnevnom vrtićkom boravku iznosi cca. 495 KM. Za razliku od javnih ustanova koje se uz participacije roditelja za ovu uslugu u iznosu od 190 KM, velikim dijelom financiraju i iz Proračuna Grada, privatni vrtići se financiraju, isključivo, od mjesečnih uplata korisnika usluga – roditelja.  Iz Proračuna Grada Mostara financiraju se u cjelosti plaće zaposlenih u javnim predškolskim ustanovama, investicijsko održavanje i opremanje vrtićkih objekata, godišnji sistematski pregledi zaposlenih, tako da javne predškolske ustanove iz participacija roditelja financiraju materijalne troškove, troškove hrane, higijene.

Sa druge strane, mjesečne uplate roditelja u privatnim predškolskim ustanovama za uslugu cjelodnevnog vrtićkog boravka očigledno su daleko niže od izračunate ekonomske cijene /495 KM/, a iz njih se u cjelosti financiraju privatne ustanove. S tim u vezi u privatnim ustanovama je postalo izuzetno zahtjevno realizirati predškolski odgojno-obrazovni proces.

Realni sektor puni proračun

Usljed inflacije i akumuliranih problema i eventualnog izostanka sufinanciranja od strane Grada Mostara u 2024.godini, privatne ustanove nažalost neće biti u mogućnosti ponuditi uslugu ispod ekonomske cijene i za taj dio nas nitko nema pravo ucjenjivati jer nemamo drugog izbora s obzirom da grad i županija u potpunosti zanemaruju realni sektor koji puni proračunsku kasu.

Moguće rješenje je ovog problema u privatnim predškolskim ustanovama je jedna od od dolje navedenih opcija:

Pružanje usluge po ekonomskoj cijeni, uz subvencioniranje/sufinanciranje boravka djece iz Proračuna Grada Mostara u privatnim predškolskim ustanovama ili pružanje usluge po ekonomskoj cijeni usluge, na trošak roditelja.

Posebno napominjemo da bi zadržavanje postojećih cijena u privatnim predškolskim ustanovama dovelo do njihovog gašenja, obzirom da je poslovanje istih po sadašnjim cijenama neodrživo.

Svjesni smo također, da bi povećanje cijene predškolskog odgoja bio znatan udarac na sve mlade obitelji koje mahom imaju dvoje i više djece vrtićkog uzrasta kao i da neki od korisnika naših usluga neće biti u mogućnosti nastaviti koristiti usluge predškolskog odgoja, ali nažalost drugih opcija (osim zatvaranja ustanova) više nema. S druge strane, činjenica je da u slučaju zatvaranja privatnih vrtića javne ustanove pod upravom grada nemaju mogućnosti niti kapaciteta da preuzmu djecu iz privatnih vrtića, čime bi ta djeca bila uskraćena za ovaj oblik obrazovanja i brige čime bi bili dovedeni u diskriminirani položaj.

Grad kao osnivač zadovoljava samo 40 posto ukupnih potreba

Vodeći se interesom djece i njihovih roditelja, naših djelatnika, ali i poslodavaca i šire društvene zajednice, želimo proaktivno nastupiti i spriječiti probleme koji bi nastali za grad ukoliko bi došlo do gašenja postojećih privatnih ustanova, kao i ukoliko bi došlo do povećanja cijene predškolskih usluga, zbog čega bi znatan broj korisnika ostao bez usluge, predškolskog odgoja,  što bi nesumnjivo imalo negativne implikacije na cijeli grad. Napominjemo da gledano u postocima, Grad Mostar kao osnivač zadovoljava potrebe od cca 40 posto postojećih korisnika, dok je 60 posto djece smješteno u privatnim predškolskim ustanovama.      

Imajući u vidu naprijed izloženo, apeliramo na Grad Mostar, na Gradsko vijeće, da interese naše djece, njihovih roditelja i cijele zajednice stave u fokus prilikom donošenja Proračuna, na način da se u Proračunu Grada Mostara za 2024.godinu osiguraju sredstva za subvencioniranje usluge predškolskog odgoja u privatnim predškolskim ustanovama sa područja Grada. 

Uvažavanjem ovog prijedloga će se osigurati uspostavljanje  i razvijanje partnerskih odnosa Grada Mostara sa privatnim predškolskim ustanovama, na zadovoljstvo naših građana i osigurati svakom djetetu jednaki uvjeti boravka u predškolskoj ustanovi bez obzira na to tko je njen osnivač jer sva djeca su jednako važna, napisali su u svom priopćenju članovi Udruge predškolskih ustanova u HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.