PRIPREMA ZA GENERALNI ŠTRAJK “Bevanda može razgovarati sa svojima, a Opsenica ni dopis da pošalje”

Ivica Anić
hercegovina.info

Sindikati zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u obavljaju pripreme za generalni štrajk, budući da još nikakva odgovora od Vlade HNŽ-a i resornog ministra Opsenice nisu dobili, potvrdio nam je predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić. 

Od Vlade i ministra nismo dobili nikakav odgovor na naš dopis niti su nas pozvali na razgovor, a imali su priliku jer smo to javno zatražili. U isto vrijeme policija je počela pregovore. S njima  njihov ministar može razgovarati, a naš ne može ni da odgovori na dopis, a mi smo krenuli puno prije njih”, kaže Anić. 

Njegov kolega, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a Dalibor Vuković poručuje da su osim Opsenice, “podjednako razočarani i Vladom i premijerom jer ništa nisu učinili da pomognu zdravstvenim radnicima, niti da se potpiše novi kolektivni ugovor”. 

Ukoliko zdravstveni djelatinici u situaciji pandemije krenu u generalni štajk, i u onako opterećim ustanovama nastupiti će kolaps. Prigodom zadnje prosvjedne šetnje poručeno je da će za posljedice generalnog štrajka odgovarati oni koji nisu bili voljni ni saslušati zdravstvene djelatnike, koji su već dva puta dolazili pred Vladu HNŽ-a. Podsjetimo, sindikati traže potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, te povećanje koeficijenta za o.50 u prvoj godini, i 0.50 u drugoj godini. Zadnji dopis, gdje se odbija prijedlog Vlade ako nije istovjetan sa liječničkim, što znači povećanje od 0,5, sindikati su ministru Opsenici poslali 9. studenog, a na njega nije stigao odgovor. 

Sindikati skreću pozornost da se različito tumače i pojedini zaključci, pa se ministar koji je sam imenovao šestočlano Mirovno vijeće rješenjem od 16. listopada, poziva na zaključak da je potrebno imenovati već imenovani pregovarački tim. 

Srž je da su županijske kase prilično prazne, te se odugovlačenjem dobiva na vremenu, no sporan je uvelike i odnos, da se sindikalistima nije ni sjelo za stol.