PRIMORAC UOČI NAGRADE "Tražimo žurno otvaranje granica"

turistički klaster Hercegovina, Stjepan Primorac, turizam
TK Hercegovina

Večeras će se u Neumu u "Grand hotelu Neum" održati godišnja dodjela nagrada Gospodarske komore Federacije BiH "Zvijezda turizma BiH 2020", na kojoj će se dodijeliti nagrade najboljima za promidžbu, razvitak unaprjeđenje turizma u Bosni i Hercegovini.

Nagradu za pojedinca koji je u prošloj godini dao najveći doprinos unaprjeđenju turizma i podizanju kvalitete turističkih usluga odlukom GK dobit će Stjepan Primorac direktor Hotela Bigeste iz Ljubuškog te predsjednik Turističkog klastera Hercegovina.

"To je manifestacija GK Federacije koja već tri godine radi odabir najzaslužnijih pojedinaca za razvitak turizma u prethodnoj godini. Ja sam u kategoriji pojedinaca, a ima još pet 'institucija' koje su nagrađene. Svakako da je lijepo kada ste prepoznati od državne razine", kaže Primorac.

Iako je ovo samo svečanost, razgovarat će se o problemima u turizmu i nadolazećoj sezoni, ali i incijativi Turističkog klastera Hercegovine.

"Naravno da će biti riječi i o aktualnoj situaciji u turizmu. Budući da će u Neumu večeras biti i ministrica turizma Đapo i drugi važni ljudi iz turističkog sektora, onda ćemo ponovno i njima predstaviti inicijativu Turističkog klastera Hercegovine, a to je žurno otvaranje granica. Bez toga se ne može ni pričati o turističkoj sezoni", te dodaje.

"Tražimo ono što će učiniti od 1. lipnja Hrvatska i druge zemlje u okruženju. Postoje i prijedlozi o punktovima za testiranje turista, sufinanciranju istoga od strane države. Sve je u igri, ali uvjet za sve je otvaranje granica."

U Neumu će večeras biti i ministrica turizma Edita Đapo.

"Ministrica deklarativno podržava našu inicijativu. No, u suštini Vijeće ministara je to koje treba donijeti odluku, a koju potvrđuje Predsjedništvo. Sumnjam da će oni ići mimo Vijeća ministara. Uvjeren sam da će se granice otvoriti, a uz kakva ograničenja to ćemo još vidjeti", ističe Primorac.

Što se tiče najava za turističku sezonu Primorac kaže:

"Sve je uvjetovanu protočnošću granica. Najava ima, no kada kontaktiramo sa stranim agencijama, kažu kako ne žele sebe dovoditi u situaciju da se brinu za naše granice. Od nas čekaju signal. Mi kao država se trebamo pobrinuti da im omogućimo nesmetan dolazak."

Županija Zapadnohercegovačka prije cijele države popustila je mjere. Dobra je to vijest i za one koji su u 'industriji svatova' u kojoj je i hotel čiji je Primorac direktor.

"Svatovi su krenuli po puštanju mjera. Radno vrijeme se vratilo u normalu, sada samo imamo ograničenje broja ljudi. Za sada to dobro funkcionira i idemo prema posve normalnom. Po meni je ovo sada stanje najbolje od početka pandemije", zaključio je Primorac za Hercegovina.info.

Valja istaknuti kako će osim Primorca nagrade večeras dobiti; Turistička zajednica Županije Sarajevo (najbolja turistička agencija), Klub skakača u vodu "Mostari" (najbolja turistička manifestacija), BH Passport (receptivna turistička agencija), Hotel Platani (Ugostiteljski objekti za smještaj - Potkategorija Hotel), Čardaci d.o.o (Potkategorija ostali objekti za smještaj), JP Nacionalni Park "Una" d.o.o (Organizacija za doprinos unaprijeđenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.