PRIJAVA PROTIV DODIKA Obiteljska poduzeća dobivala novac iz proračuna

Milorad Dodik političar iz RS-a, vila , transparency international, Milorad Dodik političar iz RS-a, poticaj

Transparency International (TI) u BiH podnio je prijavu Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer poduzeća u vlasništvu njegove obitelji posluju sa državom i primaju značajne poticaje iz proračuna.

Prema odredbama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, izabrani dužnosnici i njihovi bliski srodnici ne bi smjeli biti dio uprave ili menadžmenta bilo kojeg privatnog poduzeća koje sklapa ugovore, ili na drugi način posluje, sa institucijama koje se financiraju iz proračuna na bilo kojem nivou vlasti. 

S obzirom na to da sin i kćerka Milorada Dodika posjeduju privatna poduzeća koja posluju sa javnim institucijama, a po odredbi ovog zakona smatraju se bliskim srodnicima, član Predsjedništva BiH nalazi se u situaciji sukoba interesa. Naime, član 8.a Zakona propisuje da angažman bliskih srodnika izabranih dužnosnika u poduzećima koja posluju sa državom, dovodi do situacije u kojoj se ti dužnosnici nalaze u sukobu interesa.

Prema podacima iz nedavnog istraživanja portala Capital.ba, poduzeća u vlasništvu obitelji Dodik dobile su u 2021. godini oko 370.000 KM iz Agrarnog proračuna i Kompenzacijskog fonda RS. Konkretno, prema podacima Agencije za agrarna plaćanja RS, pravne osobe 'Fruit Eco' iz Gradiške, te 'Agro voće' i 'Global Liberty' iz Laktaša, tijekom 2021. godine dobivale su pomoć za saniranje štete od mraza, podršku za prodano i proizvedeno voće, regresirano dizel gorivo, protugradne mreže i sl.

Također, pravna osoba 'Ugostiteljstvo Apape' s.p. u vlasništvu Dodikove kćerke dobivalo je u proteklom razdoblju poslove od Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske u iznosima koji prelaze zakonski dozvoljeni prag od 5.000 KM godišnje.

Zbog svega TI BiH poziva Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine čiji rad je zbog političkih opstrukcija u proteklom mandatu često bio blokiran, da provede postupak i ispita postojanje sukoba interesa jednog od najviših dužnosnika BiH. 

Također, TI BiH ponovno poziva zastupnike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH da prekinu opstrukciju usvajanja novog Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koji bi trebao osigurati nezavisnost komisije koja će ubuduće odlučivati o sukobu interesa, navedeno je u priopćenju TI BiH.

Izvršna direktorica Transparency International u BiH Ivana Korajlić kaže kako je ovo samo jedan od primjera kada netko tko obavlja javnu funkciju koristi utjecaj na kompletan sistem, kako bi se osigurala korist članovima obitelji i svima koji su s njim povezani, tako što se crpe sredstva iz proračuna za poduzeća koja su u direktnom vlasništvu ili pod kontrolom članova obitelji nositelja javnih funkcija.

"Ovaj put se radi o direktnom kršenju zakona o sukobu interesa u institucijama BiH, koji jasno propisuje da nositelji javnih funkcija ne samo da ne smiju biti u upravi, odgovorne osobe poduzeća koja na bilo koji način posluju sa institucijama na bilo kojem nivou, već se to odnosi i na njihove bliske srodnike", kaže za 'Dnevni avaz', Ivana Korajlić.

Ona upozorava na problem da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa ne funkcionira već godinama, jer se koriste različite vrste manipulacija da bi se izbjeglo njeno odlučivanje u pojedinim predmetima. Potrebu unaprjeđenja zakona o sukobu interesa vlasti ignoriraju.