PRIJATELJSTVO KOJE NAM GURA BISERA TURKOVIĆ Iran javno objesio poznatog hrvača, idući na listi nogometaš tamošnje prve lige

Iran hrvač smrtna kazna

Iranske vlasti javno su pogubile drugog zatvorenika osuđenog za sudjelovanje u prosvjedima koji su potresli zemlju, uprkos valu međunarodnih kritika nakon vješanja prvog demonstranata prošlog tjedna.

Majid Reza Rahnavard, koji je, prema pisanju tamošnjih medija bio hrvač, javno je obješen u gradu Mashadu (sjeveroistok) nakon što je osuđen na smrt zbog ubojstva dvojice sigurnosnih agenata, javila je agencija Mizan, prenosi Klix.

"Osuđen je na smrt zbog 'rata protiv boga', jer je nožem izbo dva pripadnika snaga sigurnosti", navodi Mizan, dodavši da je navodno ranio još četiri osobe.

Mladić je uhićen 19. studenog, optužen 24., a suđenje mu je održano 29. studenog kada je osuđen na smrt, nakon što je priznao zločine, navodi Mizan.

Devet drugih zatvorenika osuđeno je na smrt zbog prosvjeda, a prema Amnesty Internationalu, najmanje 28 optuženih moglo bi biti osuđeno na vješanje.

Rahnavardovo pogubljenje dolazi četiri dana nakon prvog vješanja zatvorenika osuđenog za sudjelovanje u prosvjedima izazvanim smrću Mahse Amini sredinom rujna. Mohsen Shekari (23), pogubljen je u četvrtak jer je nožem ranio zaštitara, blokirao ulicu i stvarao teror u Teheranu.

Amir Nasr-Azadani, 26-godišnji bivši nogometaš, također se suočava s pogubljenjem, navodi IranWire, nakon što je optužen za sudjelovanje u prosvjedima.

Azadani je igrao u Iranskoj Pro ligi, a prema pisanju tamošnjih medija i on će biti javno obješen.

Pogubljenja izazivaju val međunarodnih osuda, posebno zapadnih zemalja, koje su pozvale Iran da prekine vješanja.

U Iranu su posljednjih mjeseci aktivni protesti širom zemlje nakon smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral. Prosvjedi su počeli bunt protiv iranske moralne policije, a proširili su se u jedan od najozbiljnijih izazova iranskoj teokraciji od njene Islamske revolucije 1979. godine.