FOTO  PREUZIMAJU LI KONAČNO OPĆINE I GRADOVI TURIZAM Evo kakav prijedlog zakona ide pred zastupnike

turizam HNZ

Turistička slika u HNŽ-u narednih godina mogla bi biti mnogo pozitivnija ukoliko na izvanrednoj sjednici Skupštine HNŽ, koja je zakazana za sutra prođe Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNŽ. 

Njime općine i gradovi praktično preuzimaju kontrolu nad turističkom pričom, a u lokalne proračune slijevati će se i 60 posto od prikupljenih sredstava. 

Koliko se može vidjeti iz materijala poslanih skupštinskim zastupnicima ključan je članak 3a i 3b.

"Turističke zajednice u općinama i gradovima u HNŽ-u koje su obavljale svoju djelatnost na dan 26. lipnja 2003. mogu obnoviti svoj rad. Odluku o obnovi rada turističkih zajednica donijeti će općinska, odnosno gradska vijeća. Turistička zajednica HNŽ-a u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona uskladiti će svoje osnivačke akte i svoj rad s odredbama ovog Zakona i Zakona o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u HNŽ-u, navodi se u članku 3a.

U članku 3b kaže se da se prikupljena sredstva boravišne pristojbe i turističke članarine u turističkim zajednicama raspoređuju u omjeru 60 posto lokalnoj zajednici, a 40 posto županijskoj turističkoj zajednici. Lokalne i županijsku turističku zajednicu obvezuje se da 45 posto sredstava utroši na unaprjeđenje turizma, a 10 posto za očuvanje baštine. 

Općine koje na gore spomenuti datum iz 2003. nisu imale utemeljene TZ, iste mogu utemeljiti na sjednici OV. 

I vlast i oporba u HNŽ-u u ovom trenutku složni su oko jedne činjenice, da Turistička zajednica HNŽ-a u ovom obliku nema smisla, odnosno da ju treba vratiti u lokalne okvire, kako bi bila i svrsishodnija i efikasnija nego sada. 

U vrijeme pandemije pokazalo se da ugostitelji samoincijativno traže rješenja da pridobiju kojeg turistu, a da TZ, poharana manjkom prihoda - manje-više čeka sudbinu i svrha je samoj sebi.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.