PRESUDA U BIH Zbog tjeranja djece na prosjačenje dobili ukupno 74 godine zatvora

PRESUDA U BIH Zbog tjeranja djece na prosjačenje dobili ukupno 74 godine zatvora
Eurojust

Županijski sud Tuzla je po optužnici Tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) donio osuđujuću prvostupanjsku presudu za šest optuženih za organiziranu trgovinu ljudima vezanu za iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja i izrekao im kazne zatvora u ukupnom trajanju od 74 godine.

Organizatoru grupe Šabanu S. izrečena je kazna zatvora u trajanju od 22 godine, Ibri Dž. u trajanju od 16 godina, Halilu S. u trajanju od 15 godina, Berisi Dž. u trajanju od 11 godina, te za još dva člana grupe, Almira M. i Jasmina M., kazna zatvora u trajanju od po pet godina.

Iz Tužiteljstva podsjećaju, optužnicom županijskog Tužiteljstva TŽ se Šaban S. (50), Halil S. (44), Berisa Dž. (43), Ibro Dž. (45), Almir M. (50) i Jasmin M. (46) terete da su u grupi koju je vodio Šaban S. počinili kazneno djelo 'Organizirana trgovina ljudima', a vezano za 'Iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja'.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe u razdoblju od 2017. do veljače 2021. godine više djece uzrasta od 4 do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskoj županiji ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tijekom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno.

Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uvjetima, neadekvatno obučena i odjevena, gladna, stalno pod prijetnom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud Tuzla je nakon objave prvostupanjske presude produžio mjeru privora za optužene Šabana S., Ibru Dž. i Halila S., priopćeno je iz Ureda za informiranje županijskog Tužiteljstva TŽ.