PRESS SINDIKATA HT-a “37 godina sam otvarao vrata, a sad odlazim”

sindikat HT Saša Živković

Sindikat HT-a danas je održao konferenciju za tisak pred zgradom poduzeća u Mostaru. Tema konferencije za tisak su ovrhe nad djelatnicima, a prisutnim novinarima obratili su se predsjednik sindikata Saša Živković, te radnik HT-a Dragan Bogdan.

sindikat HT Saša Živković

“Počeo sam raditi u PTT Sarajevo 1985. godine, došao sam kao elektrotehničar, smjer komunikacije. 37 godina sam otvarao šteku. Mogao bih još raditi 35 mjeseci, no vjerojatno odlazim za 15 dana, odlazim samo radi ponosa. Nije mi krivo što sam ostavio 37 godina u HT-u i tvrdim, i ljudi će to potvrditi da sam dao sve od sebe, više radi korisnika, nego radi sebe. Kaznili su me sa najnižom plaćom od VKV-a, a nakon toliko godina staža u struci. Okej, oni su u prednosti, ja se lagano povlačim i to je to”, kaže Bogdan dodavši da je današnji HT Eronet narod u Hercegovini napravio, kao i sve mreže u Hercegovini, platio pristojbu PTT-u i dao na upotrebu, a ovi sad sve svojataju, i priznaju da je samo utičnica od korisnika.

“Sve ostalo je navodno naše, a to nije istina”, istaknuo je Bogdan, dodavši da je i protiv njega ovrha u procesu.

Predsjednik sindikata kazao je prisutnim novinarima da ih ne može pozivati zbog dobra, jer “smo nažalost svjedoci da je HT sve više tvrtka slučaj”.

“Razgovori za kolektivni ugovor na razini poslodavca se vode već petnaest mjeseci između Sindikata i Uprave HT-a. Nakon jučerašnjeg sastanka smo zaključili da Uprava nema nikakvu namjeru da isti zaključi. U cilju je maksimalno odugovlačenje. Drugi zahtjev sindikata je bio povećanje plaća u iznosu od 15 posto za sve radnike jer je činjenica da plaće u HT nisu rasle 15 godina. U mandatu ove uprave, zadnjih sedam godina čak su ih i smanjivali kroz smanjenje toplog obroka i minulog rada. Na jučerašnjem sastanku smo uvidjeli da nemaju namjeru povećati plaće. Stalno napominju da nema novaca, a što je nama vrlo nevjerojatno”, kazao je Živković.

Istaknuo je da su to dva temeljna zahtjeva, nakon čega su uslijedile ovrhe.

“Vjerujemo da su dva člana uprave ovrhe pokrenula s ciljem da se radnici i sindikat zaplaše i odustanu od zahtjeva, da se sindikat uruši. Ako su spremni pokrenuti ovrhu protiv radnika s 11 djece, koji nema nikakav dug prema tvrtki, jer je uplatio to prije dvije godine, no bez problema mu ovrhom blokiraju račun na 30 dana i ostave ga bez kruha u kući bez ikakvih posljedica. Nama je to neprihvatljivo”, kazao je Živković. Istaknuo je da je stanje u HT-u svaki dan sve gore, a pripomenuo je da radnici nisu zadovoljni ovom Upravom. Dali su rok Upravi do kraja kolovoza, nakon čega planiraju na ulicu.

Živković je poručio da neće otići 'bez ispaljenog metka', niti dopustiti da im se dogodi sudbina kakvu smo prije nekoliko godina gledali kada je u pitanju nekadašnji mostarski gigant 'Aluminij'.

Uprava pak ima druga razmišljanja, a krivnju za ovrhe prebacuje na sindikat.