SINDIKAT HT-a DEMANTIRA VEČERNJI LIST BiH "Količina nebuloza i konstrukcija doista je zapanjujuća, a tekst naručen.."

Saša Živković
hercegovina.info

Sindikat HT-a Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem demantira članak u Večernjem listu BiH, a koji su prenijeli i neki portali, a tiče se HT-a, sudskih sporova i problemom s ovrhama koji imaju djelatnici. 

Isti prenosimo u cijelosti: 

"Ponukani jučerašnjim člankom, objavljenim u tiskanom izdanju Večernjeg lista, obraćamo se javnosti i medijma sa ciljem iznošenja istine. Količina objavljenih neprovjerenih informacija, nebuloza i konstrukcija u tekstu, doista je zapanjujuća za jednu ozbiljnu tiskovinu, poput Večernjeg lista, ali nas ne iznenađuje, jer im nije prvi put. Svi mi u Sindikatu, pa čak i čitav Mostar, znamo da dotična novina uredno objavljuje sve što poželi naš predsjednik uprave g. Vilim Primorac. Nemamo niti najmanju sumnju da je i sada riječ o istom. Mi ćemo se, naravno, obratiti demantijem Večernjem listu, u kojem ćemo detaljno pobiti njihove navode, uz očekivanja da će isti i objaviti, što su i dužni.

"U spomenutoj objavi, novinar se dotiče sudskih sporova i troškova istih. Moramo naglasiti da je ovo bolna tema za sve radnike HT-a, jer smo spor, istina, izgubili, ali ne zato što nismo bili u pravu, već zbog korupcije, o čemu ćemo detaljnije drugom prilikom".

"Sindikat je sva svoja sredstva preusmjerio na plaćanje presuda, a sve  sa ciljem da zaštitimo radnike. Nažalost, nije bilo dovoljno pa je, uz konzultacije sa članstvom, dio troškova ipak pao i na teret radnika. Nitko od radnika nije negirao dug, niti je izbjegavao plaćanje istog poslodavcu". 

"Prema odluci Nadzornog odbora i Uprave HT-a, taj dug je trebalo platiti u 12 rata. Radnici su podnosili zahtjeve za plaćanje duga i čekali da Uprava postupi po odlukama i dostavi im ugovore o obročnoj otplati.  I onda nakon 2 godine čekanja, dočekali su. Ne ugovore o obročnoj otplati, nego postupak prisilne naplate. Bez prethodne opomene sa suda. Dolazi i blokada računa, tako da pojedini radnici više od mjesec dana ne mogu podići niti jednu marku, bez sredstava su za život, bez mogućnosti da sud žurno odluči po njihovoj žalbi,  jer sud je brz samo kada HT traži blokadu računa i bez mogućnosti da im Sindikat pomogne, jer sve što im uplatimo ponovno je u blokadi.
Zaista nema veze sa pameću, ali ima veze, možda, sa dodatnim troškovima ovrhe koji iznose oko 380,00 KM. Lijep iznos novca, koji se lako uzme od radnika2. 

"Je li to pošteno, moralno, profesionalno, pa čak i pravno utemeljeno, neka javnost sama zaključi. 
Iako je objava obični pamflet, kojim se, bez stvarnih argumenata, pokušava okriviti predsjednik Sindikata i Sindikat, to ipak nije stvarni cilj ovog naručenog teksta".

"Vjerujemo da je cilj ovog teksta da odgovorni - Predsjednik  Uprave Vilim Primorac i član Uprave za financije Gordana Bilić skrenu pozornost sa činjenice da su odgovorni za pokretanje ovrha, za to što još uvijek nije izvršena deblokada bankovnih računa, za dodatne troškove ovršnog postupka koji se žele naplatiti od radnika, za kršenje odluke Nadzornog odbora i Uprave društva o načinu podmirenja duga sudskih troškova.
Osim odluka, prekršili su sve profesionalne i etičke standarde, kao i ljudske kvalitete koje osobe na takvim pozicijama moraju imati". 

"Svojom odlukom, odlučili su skinuti kožu sa leđa radnika, obezvrijediti ih i poniziti, oduzeti im sredstva za život i na kraju, kao vrhunac licemjerja, optužiti Sindikat za pokretanje ovrhe i blokade računa. 
Motivi pokretanja ovrha su nam nepoznati. Je li riječ o krpanju rezultata poslovanja, prilike da se novcem radnika kupe nova vozila ili iz čiste obijesti u stilu „ ne može nam nitko ništa“, ostaje da se vidi", navodi sindikat. 

"Sindikat neće odustati dok ne dođemo do svih odgovora, niti ćemo prestati brinuti o pravima radnika.
Ako je itko od članova Sindikata ili radnika HT-a do sada sumnjao u ulogu Vilima Primorca u radnjama oko ovrha i svu krivnju adresirao na Gordanu Bilić, objava ovog teksta vam je najbolji dokaz da predsjednik Uprave sve ovo vrijeme radnicima govorio jedno, a radio nešto sasvim drugo". 

Na kraju bih se usudio čak i zahvaliti Večernjem listu, jer nam je pomogao u razotkrivanju uloga u ovoj tužnoj i tragičnoj priči", navodi se u priopćenju Sindikata HT-a.

Inače, Večernji list je u članku naveo da čelništvo sindikata poziva na prosvjed protiv uprave, a da su zatajili vlastitu odgovornost u cijeloj priči oko ovrha. Sugovornik im je donedavni zamjenik predsjednika sindikata, koji lopticu s uprave prebacuje na čelništvo sindikata, odnosno Sašu Živkovića. 

"Protiv moje volje i znanja u tužbenom zahtjevu navedeno je da je predmet spora zahtjev tužitelja da tuženi kao poslodavac isplati razliku bruto plaće po bruto satnici u iznosu od 6,20 KM, na što nisam dao svoju suglasnost, odnosno pristanak. Navedena satnica nigdje nije bila propisana u navedenom iznosu. Da sam pravodobno bio upoznat s navedenim u postupku, odustao bih od tužbenog zahtjeva prije njegova podnošenja", izjavio je Večernjem Lugonjić objasnivši da je "Živković odbio postupiti sukladno odlukama i pravilniku o pružanju pravne pomoći članovima Sindikata HT kojima je bilo definirano da troškove sudskog spora snosi Sindikat HT". 

Sindikalisti HT-a su već odavno na ratnoj nozi s Upravom, a najnoviji povod su upravo ovrhe.