PREŠLI GRANICU Turisti iz Wuhana ušli u BiH

Turisti koronavirus
TASS/Vincent Yu/AP

Kineski turisti koji su stigli iz Wuhana, grada u kojem je žarište epidemije koronavirusa, danas su ušli u BiH na graničnom prijelazu Klek, gdje su detaljno pregledani.

Za vrijeme pregleda na granici s Hrvatskom kod Neuma turisti su bili u autobusu, a vozilo je detaljno pregledano.

Na objavljenim fotografijama vidi se da autobus s turistima iz Kine pregleda čovjek u zaštitnom kombinezonu i sa maskom na licu.

Kineski turisti prethodno su obišli Dalmaciju i Plitvička jezera.

Večeras će prenoćiti u Neumu, a, navodno, sutra stižu u Sarajevo, potvrđeno je Avazu u Graničnoj policiji BiH.

"Ono što je sigurno jeste da će prenoćiti u Neumu, ali i da su na granični prijelaz u Neumu stigli službenici Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji će zajedno s pripadnicima Granične policije, u skladu sa zakonom, obaviti sve potrebne mjere na kontroli ovih turista" izjavio je za savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Da će nakon Neuma Kinezi posjetiti Sarajevo, potvrdio je i za 24sata.hr direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Nema apsolutno razloga za paniku. U Hrvatsku su ušli zdravi i nije bilo razloga zadržavati ih ovdje. Drže se uputa koje su dobili, njihov je vozač upoznat sa situacijom, i sve je u redu", kazao je Capak.

Oni su doputovali avionom u Milano, gdje su prošli skrining stanja organizma i nitko nije imao simptome bolesti, nakon čega su autobusom stigli u Hrvatsku.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez rekao je da nema mjesta za veliku brigu zbog dolaska kineskih državljana u BiH, jer je Koordinacijsko tijelo aktivirano i prati se situacija.