PREPRODAJA ELEKTRIČNE ENERGIJE Od bh. struje najviše profitiraju Slovenci i Švicarci

Struja
hercegovina.info

Ukupno 17 kompanija registrirano je za trgovinu električnom energijom u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od čega ih 13 ostvaruje prihode, dok ih svega devet bilježi neto profit. Najveće prihode, i to u iznosu od čak 761,8 miljuna KM, lani je imala kompanija GEN-I iz Sarajeva u vlasništvu istoimene firme iz Slovenije u kojoj udio ima i Republika Slovenija. Stotine milijuna prihoda ova kompanija ostvarila je sa svega jednim zaposlenim radnikom, podaci su Dun&Bradstreet. Profit im je iznosio neto 591 tisuću KM.

Druga po prihodima je HSE BH, također iz Sarajeva i također sa jednim prijavljenim radnikom. Iako su im prihodi duplo manji nego kod prethodne kompanije, neto dobit je skoro duplo veća. Vlasnik ove kompanije je HOLDING SLOVENSKE ELEKTRARNE iz Slovenije koji je u državnom vlasništvu Republike Slovenije. Da prihodi ne osiguravaju veliku dobit pokazuju i podaci kompanije ALPIQ ENERGIJA, Sarajevo, koja je prikazala prihode od 287 milijuna, ali dobit koju su joj osigurala dva radnika je svega 12 tisuća KM.  Vlasnik ove kompanije je ALPIQ AG iz Švicarske, piše Bloomberg Adria.

Struja
Bloomberg Adria

Četvrta po prihodima u FBiH, a prva po dobiti, u oblasti trgovine električnom energijom, je kompanija AXPO BH iz Mostara sa ostvarenih 262 milijuna prihoda i dobiti od 18,5 milijuna KM, sa jednim zaposlenim radnikom. Vlasnik ove kompanije je AXPO SOLUTIONS AG iz Švicarske.

Na petom mjestu našla se firma INTERENERGO iz Sarajeva sa prihodima od 221 milijun KM i dobiti od 2,2 milijuna KM. Među najvećim trgovcima strujom ova firma zapošljava najviše radnika – tri. Vlasnik im je istoimena kompanija - INTERENERGO, ENERGETSKI INŽENIRING iz Slovenije, a čiji je, zatim, jedini vlasnik KI-KELAG INTERNATIONAL GMBH iz Austrije.

Struja
Bloomberg Adria

U top pet kompanija po dobiti našla se i ICT (INOZEMNI CENTAR TRGOVINE) iz Širokog Brijega koja nema nijednog prijavljenog radnika, ali ostvaruje prihode i dobit u skoro identičnom iznosu – po 2,2 milijuna KM. Kao vlasnici ove kompanije upisani su PROENERGY ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE iz Hrvatske i SREĆKO DODIG. Međutim, matično poduzeće kompanije iz Hrvatske je EZPADA AG iz Švicarske.

Proizvodnja

Kada pogledamo kompanije koje imaju djelatnost proizvodnje električne energije najveće prihode ostvaruju državne Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda HZHB, o čijem poslovanju lani je Bloomberg Adria već pisala.

Po milijunskom profitu, među kompanijama koje proizvode električnu energiju, izdvajaju se kompanije AMITEA-II iz Mostara, u vlasništvu Senada Husnića, sa neto dobiti od 1,4 milijuna KM u 2022. godini te VAL-BRANA iz Viteza, u vlasništvu Slavka Gudelja, sa dobiti od 1,2 milijuna KM neto. Preko milijun maraka profita imala je još SHPP iz Sarajeva čiji su vlasnici Amer i Salih Jerlagić.
Za kompanije iz Republike Srpske podaci još uvijek nisu u potpunosti dostupni.