Preporuke za trgovine, frizerske salone i druge obrte koji počinju s radom

Šišanje frizura frizer
Ilustracija / hercegovina.info

Sukladno zapovijedi Federalnog stožera civilne zaštite o organiziranju rada trgovina u i izvan shopping centara, a koja se odnosi na trgovine na veliko i malo, uslužne djelatnosti, male obrte i srodne djelatnosti, Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva izradio je “Preporuke za sprječavanje infekcije u trgovinama, uslužnim djelatnostima i malim obrtima izvan shopping-trgovačkih centara”.

Preporuke možete pročitati u nastavku teksta:

Opće preporuke

U ovim poslovnim objektima potrebno je primjenjivati mjere sprječavanja širenja COVID-19 kao i u svim drugim aktivnostima. Ove mjere podrazumijevaju sljedeće:
Uposlenicima pružiti informacije i edukaciju vezano za prevenciju širenja COVID -19 (materijali se mogu pronaći na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, www.zzjzfbih.ba
Higijena ruku, respiratorna higijena, izbjegavati dodirivanje lica.
Standardne mjere higijene i zaštite zdravlja.
Mjere zaštite karakteristične za COVID -19.
Mjere zaštite karakteristične za djelatnost .
Redovito vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije uposlenicima na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije.
Redovito čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja.
Kontinuirano vršiti dezinfekciju horizontalnih površina, šteka, rukohvata i ograda.
Osigurati dezinfekciju obuće na ulazu u objekt u vidu dezo-barijere.
Osigurati provjetravanja prostorija tijekom radnog vremena mehaničkom ili prirodnom ventilacijom.
Inzistirati na čestom pranju ruku ili dezinfekciji, kako uposlenika tako i klijenata.
Inzistirati da svi uposlenici nose maske, a rukavice i zaštitu za oči u ovisnosti od usluge.
Inzistirati da sve mušterije nose maske.
Ako je moguće organizirati rad u dvije smjene, tako da između dvije smjene bude vremensko razdoblje u kome će se izvršiti čišćenje i dezinfekcija prostora.
Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom liječniku
Ograničiti broj klijenata koji borave istovremeno u trgovini, preporučujemo jedna klijenata na 10m2. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske.
Jasno istaknuti obavijest o ograničenjima i procedurama prilikom ulaska na ulazu u objekt.