PRELAZAK NA LJETNI REŽIM Od danas u BiH nije obavezno korištenje zimske opreme

Znak zimske opreme
Hercegovina.info

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u Bosni i Hercegovini je zakonski propisano od 1. studenog do 1. travnja. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila, a sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje.

Da biste vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme.

Neke nedostatke na četverotočkašima možete sami otkloniti, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama. Na svim vanjskim dijelovima vozila može se nakupiti sol i izazavati nagrizanje lima. Nakon pranja lako je uočiti oštećenja i mjesta gdje je sol već počela djelovati, navodi BiHAMK.

Akumulator je tijekom zime izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet. Klima uređaj je još jedan dio na koji moramo obratiti pažnju, jer je tijekom zime često korišten. Niske temperature negativno utječu i na gumice brisača te bi i njih po potrebi trebalo zamijeniti.

Naravno, potrebno je zimske gume zamijeniti ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura. Naročito bi trebalo obratiti pažnju na pritisak u pneumaticima. Potrebno je pridržavati se preporuka proizvođača pneumatika i automobila.