PREGOVORI BEZ DOGOVORA Nova runda nije donijela pomak

pregovori, izborni zakon bih
Faktor

U zgradi Izaslanstva Europske unije u Sarajevu održana je još jedna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH na kojoj su prisustvovali predstavnici političkih stranaka i direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst te veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy, prenosi Fena.

Damir Mašić iz Socijaldemokratske partije BiH naglasio je da se pregovori nastavljaju sutra u 9 sati.

"Postoji spremnost da se razgovara u ovom segmentu unapređenja integriteta izbornog procesa kroz njegovu zaštitu i da konačno dobijemo izborni zakon koji će osigurati da se izbori određuju na osnovu onoga kako su birači glasali i zaokruživali", rekao je Mašić.

Podvukao je da je problem zahtjev HDZ-a BiH da se članovi Središnjeg izbornog povjerenstva biraju i u Domu naroda, iako to nigdje nije sadržano u preporukama ODIHR-a.

Predstavnik Naše stranke Damir Arnaut rekao je da "oko pregovora oko integriteta HDZ BiH inzistira na tome da se SIP pored Zatsupničkog doma bira i u Domu naroda".

"Bez toga neće da razgovaraju o skenerima itd. Nažalost u suštini nema nikakvog pomaka. Oni blokiraju čitav paket integritetski izmjenama načina izbora SIP-a", rekao je Arnaut.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković ocijenio je da je atmosfera na današnjem sastanku u odnosu na onu u Neumu puno bolja.

"Danas je bila puno konstruktivnija rasprava i puno su konkretniji prijedlozi koji bi mogli voditi ka konačnim rješenjima. Nisam pretjerani optimist ali je puno bolje nego što smo do sada viđali", rekao je Konaković.

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona traju već godinu dana, ali bez značajnijih pomaka, a opći izbori u BiH trebali bi biti održani ove godine.