SLIKA I PRILIKA Dok političari pregovaraju, 50 metara dalje građani u redu čekaju vize za odlazak iz BiH

vize, odlazak na rad u inozemstvo, Veleposlanstvo Njemačke u BiH
T.S/Klix.ba

Danas su u zgradi Izaslanstva EU nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, a za to vrijeme samo 50 metara dalje ispred Veleposlanstva Njemačke zabilježen je veliki broj građana koji su čekali na vizu kako bi otišli raditi i živjeti van svoje domovine.

Kako je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, ispred zgrade Veleposlanstva Njemačke u BiH bila je velika gužva jer su mnogi čekali svoju "kartu za bolje sutra". Istovremeno u zgradi Delegacije EU bh. politički lideri pod budnim okom službenika EU i SAD-a ponovo traže minimum kompromisa za izmjene Izbornog zakona.

Brojni bh. građani su izmoreni tegobnom situacijom u zemlji koja traje već tri desetljeća, a koju su proizveli domaći političari, i više ne žele čekati već kreću trbuhom za kruhom, ali i životom u normalnom ambijentu.

U Njemačkoj je 1.siječnja 2021. godine stupilo na snagu Pravilo koje predstavlja produžetak aktualno važećeg tzv. Pravila za Zapadni Balkan.

Time je Savezna vlada Njemačke omogućila da državljani Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegiran pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje vrijedi za svaku vrstu zaposlenja, neovisno o tome je li kvalifikacija priznata.

Produženje navedenog Pravila važi zaključno sa 2023. godinom, piše u obavijesti na službenoj stranici Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Također, Veleposlanstvo je objavila i da je od 1. ožujka na snazi novo pravilo. Prema njemu, otvorena je lista za registraciju termina u svrhu podnošenje zahtjeva za vizu i ta lista se neće više zatvarati kao što je to bio slučaj do sada.

Sve registracije na listi će biti ubačene u kompjuterski generator gdje će se po principu izvlačenja izabrati tko će u travnju 2022. dobiti termin svrhu podnošenja zahtjeva za vizu.