PREDLOŽEN PRITVOR Državni policajac osumnjičen da je za 1.000 eura odavao tajne kriminalcima

Tužiteljstvo BiH
N1

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH nakon ispitivanja osumnjičenog uputio je prijedlog pritvora za osumnjičenog Fahrudina Gačanovića, rođenog 1979. godine, zaposlen kao policijski službenik DKPT BiH, ranije zaposlenik SIPA BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je za koruptivno djelovanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, od više osoba iz krimogenih struktura, s kojima je održavao aktivnu komunikaciju korištenjem Sky aplikacije, kao i dogovarao dostavljanje kriminogenim osobama, različitih informacija s oznakom tajnosti iz operacija policijskih agencija, za novčane naknade u iznosima do 1000 eura, javlja Avaz.

Ugrožavao sigurnost

Na navedeni način, osumnjičeni je za sebe ostvarivao veliku nezakonitu imovinsku korist, a nanosio štetu predmetima u borbi protiv teških oblika organiziranog kriminala, a također ugrožavao sigurnost pravosudnih i policijskih službenika koji rade na predmetima borbe protiv organiziranog kriminala.

Istraga se odnosi na kaznena djela primanja dara ili drugog oblika koristi iz člana 217. i povreda tajnosti postupka iz članka 237. KZ BiH.

Mjera pritvora

Mjera pritvora predložena je zbog razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c) ZKP BIH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

U odnosu na drugog osumnjičenog koji je uhićen po nalogu Tužiteljstva BiH u okviru drugog predmeta, osumnjičeni će biti ispitan u popodnevnim satima nakon čega će biti donesena tužiteljska odluka o prijedlogu pritvora.

On je bio dugogodišnji vozač Vahidina Šahinpašića Šaje, glavnog inspektora SIPA-e i pomoćnik direktora SIPA na poslovima kriminalističko istražnog odjela. Važio je za njegovog čovjeka od povjerenja.