PREBACIVANJE LOPTICE Zašto kasni vjetropark 'Hrgud'?

berkovići, vjetropark, Hrgud
Hercegovina.info

Vjetropark "Hrgud" trebao je biti na mreži 2019. godine. Do sada na tom projektu nije praktično ništa urađeno. Načelnik općine Berkovići Nenad Abramović na današnjoj konferenciji za novinare ispred sjedišta Elektroprivrede Republike Srpske istaknuo je da je rukovodstvo tog poduzeća jedino odgovorno što kasni izgradnja Vjetroparka "Hrgud". Prema njegovim riječima općina Berkovići zbog kašnjenja projekta do sada je izgubila 3 milijuna maraka, a Republika Srpske preko 100 milijuna.

berkovići,vjetropark,Hrgud

"Samo nesposobnost i neodgovornost menadžmenta ERS-a je jedini razlog zašto vjetroelektrana "Hrgud" nije na mreži već tri godine. Da je projekt realiziran onako kako je bilo zamišljeno, ne bi dočekali 2022. godinu koja je jako turbulentna, zbog čega je u žižu javnosti i došao Vjetropark "Hrgud". Ja se bojim da je Elektroprivredi dobro došlo kao izgovor da se Njemačka povlači iz projekta. ERS je sredstva za financiranje ovog projekta osigurala u studenom 2017. godine kroz kreditni ugovor s Njemačkom razvojnom bankom (KFW) i za sve to vrijeme novac te banke je stajao na računu ERS-a. Ja postavljam pitanje hoće li netko snositi odgovornost za kašnjenje?", istaknuo je Abramović.

U Elektroprivredi tvrde da su za kašnjenje projekta isključivo krivi Nijemci, koji se kako kaže direktor za investicije Jovica Vlatković nisu službeno povukli iz ovog projekta.

berkovići,vjetropark,Hrgud

"Mi nismo mogli ranije. Postoje procedure koje mi moramo ispoštovati i one su zahtjevne i spore. Nije do Elektroprivrede Republike Srpske. Mi službeno nemamo još uvijek podatak da su oni odustali. Mi smo razgovarali jučer gdje je njihov predstavnik rekao da nisu dobili službeni dopis da se prestaje s radom Vjetroparka, kaže Vlatković.

Podsjećamo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana izjavio je da će Njemačkoj biti dan rok od šest mjeseci za odluku o Vjetroparku "Hrgud". U suprotnom projekt će biti dodijeljen Kinezima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.