Pravaši: Kreševska šestorka više nema smisla

hsp, koalicija, Hrvati u BIH, jedinstvo, Hrvati u BIH, sastanak, Vlada HNŽ, HDZ 1990, HDZ BiH, sda

Iz ojačanoga HSP-a kažu kako tim činom žele okrupniti hrvatsku političku scenu na kojoj je sada dvadesetak stranaka s hrvatskim predznakom.

– Uoči prošlih izbora, a i ovih, došlo je do poplave osnutka stranaka s predznakom HSP, koje su osnivane po direktivama HDZ-a BiH i njegova predsjednika. Sve se to činilo radi našega slabljenja, zato smo objedinjavanjem ovih triju stranaka pod jednim imenom željeli ići u naše jačanje i okrupnjavanje – rekao je dr. Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH.

Na sastanku je istaknuto kako su trenutačno u BiH najnužnije ustavne promjene koje će biti cjelovite i riješiti nacionalno pitanje u BiH. Te promjene, naglašeno je, trebaju ukinuti sadašnji dvoentitetski ustroj zemlje i smanjiti broj razina vlasti, što će automatski dovesti do smanjenja nagomilane administracije.

- Tek onda kada se riješi nacionalno pitanje u BiH, valja očekivati značajniji napredak naše zemlje na putu prema euroatlantskim integracijama i NATO-u, te poboljšanje stanja na gospodarskom i ekonomskom planu – istaknuo je Jurišić.

Prema njegovim riječima, u tijeku su intenzivni razgovori HSP-a i HDZ-a 1990 o suradnji i zajedničkom nastupu na izborima. U HSP-u ne vide razloga za ponovno okupljanje stranaka potpisnica kreševske deklaracije jer se na dosadašnjim sastancima nisu dalje pomakli od pitanja kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. 

- Mi i “devedesetka” imat ćemo zajedničkoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, s tim da ćemo toga zajedničkog kandidata ponuditi i drugim strankama. Znam i da HDZ 1990 o tom pitanju razgovara i s NS-om Radom za boljitak – kazao je Jurišić.

Iz HSP-a nisu odbili mogućnost prihvaćanja predsjedničkoga kandidata druge stranke ako bude riječ, kako su kazali, o kvalitetnoj osobi.

slobodna dalmacija