HRVATSKA KOALICIJA ZA ODŽAK "Uz pomoć SIP-a HDZ BiH nam je ukrao mjesto načelnika"

Izborna krađa
hercegovina.info

Hrvatska koalicija HSP BiH – HDZ 1990 za Odžak, danas je izdala priopćenje u kojem tvrde kako im je od strane HDZ-a BiH ukradeno mjesto načelnika koje je trebalo pripasti Dragi Zečeviću, a sve uz pomoć Središnjeg izbornog povjerenstva koje se, kako kažu, stavilo u službu HDZ-a BiH.

"Poštovani građani općine Odžak, a i cijele Bosne i Hercegovine, ovim putem želimo vas informirati kako se Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine, prilikom lokalnih izbora 2020. godine u Odžaku, stavilo u službu Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH. Svi koji su pratili izbore u Odžaku i tijek objavljivanja preliminarnih rezultata, znaju da je,što se tiče izbora za načelnika, na redovitim biračkim mjestima, unatoč niza kršenja izbornih pravila, procedura i Izbornog zakona, od strane HDZ BiH, pobijedio kandidat Hrvatske demokratske zajednice 1990, Drago Zečević. Međutim, nakon objave potvrđenih rezultata, kad su pribrojeni glasovi pristigli putem „pošte“, kandidatkinja HDZ-a BiH uvjerljivo pobjeđuje", ističe se.

"U normalnim okolnostima pobjedniku se čestita, ali u ovom slučaju nije riječ o pobjedi, već o, najjednostavnije kazano krađi. Koalicija je nakon objave rezultata, u propisanom roku, podnijela prigovor Središnjem izbornom povjerenstvu, gdje su točno navedene sve nepravilnosti koje su se događale, prije i tijekom izbornog dana, precizno navodeći biračko mjesto i osobe koje su sudjelovale u tim, nezakonitim, radnjama. Primjerice navedeno je da je u Posavskoj Mahali došlo do pokušaja lažnog predstavljanja birača kako bi se glasovalo u ime druge osobe. To za SIP nije bila nikakva nepravilnost, pa ni to što je biračko mjesto zatvoreno jedan sat ranije, čime je jednom broju birača bilo onemogućeno glasovanje. Poznata su, i navedena, imena osoba koje su organizirale tu prijevaru, postoji i policijski zapisnik o tom slučaju, ali po SIP-u, sve je bilo regularno", navodi se u prioćenju.

"Dalje je navedeno da se na biračkom popisu za glasovanje putem pošte našao veliki broj birača čiji je identitet ukraden na način da ih je netko drugi prijavio i glasovao umjesto njih. Na popisu se, između ostalih, nalaze dvije preminule osobe i jedna osoba koja se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a prijavljene su za dopisno glasovanje u Republici Hrvatskoj. Imena tih osoba su navedena, što je jednostavno i provjeriti, ali očito da institucije koje su odgovorne i nadležne za osiguranje zakonitosti provođenja izbora i zaštitu osobnih podataka građana to ne žele, odnosno s pravom možemo tvrdititi da su se stavili u službu nekih političkih partija. U prigovoru je navedeno i kako Središnje Izborno povjerenstvo nije smjelo objavljivati glasove koji su stigli putem pošte, prije nego su objavljeni potvrđeni glasovi. Na taj način moglo se dogodiiti da je netko glasovao dva puta, odnosno da mu je upisan glas putem pošte, za koji ga je netko lažno prijavio, a kad se pojavio na svom redovitom biračkom mjestu upućen je na biračko mjesto za nepotvrđene birače i tamo bi glasovao, što bi, praktički bilo drugi put", dodaju iz Hrvatske koalicije za Odžak.

"Na ovaj navod Središnje izborno povjerenstvo, u svom odgovoru, nije uopće imalo nikakav komentar, vjerojatno zato što nemaju nikakav opravdan razlog za takvo, nedopušteno, postupanje. Osim našeg prigovora, prigovor je podnijela i stranka HDZ 1990, ali sve je odbijeno pod izgovorom da su prigovori neutemeljeni, pitamo se što je, onda, utemeljeno? Posebno je znakovito ponašanje SIP-a po pitanju prigovora koji su bili od strane pojedinaca-birača, čiji su identiteti zloupotrijebljeni za dopisno glasovanje. Tu se radi o podnesenim, potpisanim izjavama, šezdeset dvije (62) osobe koje potvrđuju da se nikada nisu prijavile za dopisno glasovanje, a da su se našli na popisu birača prijavljenih za dopisno glasovanje. Uz potpisanu izjavu priložili su i preslik osobne iskaznice i kontakt telefon. Sve su to prijavili Središnjem izbornom povjerenstu, ali nikakvog postupanja, s njihove strane nije bilo. I to je, valjda, po njima, neutemeljeno?"

"Na ovom slučaju se još jednom potvrđuje naša tvrdnja o pristranom djelovanju SIP-a, jer je za istu nepravilnost (zloporaba dopisnog glasovanja), poništilo glasovanje u Srebrenici, a za Odžak su objavili potvrđene rezultate, po njima, dakle,“sve u redu“. Posebice je, najblaže kazano, „sumnjivo“ što ovaj problem (prigovor od 62 glasača), nikada nije bio na dnevnom redu neke od sjednica Središnjeg izbornog povjerenstva. Ovo može svatko provjeriti, jer su sjednice prenošene uživo preko youtube kanala i još uvijek se nalaze na internetu", ističu.

"Na kraju, možemo, nažalost, konstatirati, da je možda još poraznije, i još više obeshrabruje građane, djelovanje i postupanje Apelacijskog odjela Suda Bosne i Hercegovine, koji je u svom odgovoru naveo da nema dokaza o kršenju Izbornog zakona, a niti drugih zakona, tako da je i za njih ovaj problem riješen. Kao da se ne radi o krađi identiteta, lažnom predstavljanju, zloporabi položaja, krivotvorenju potpisa i drugim nezakonitim radnjama. Možemo reći, mada je to manji problem, da su po ovom pitanju ostali nijemi i Ured OSCE-a, a i nevladine organizacije koje se bave promatranjem provođenja izbora, kao da su i one postale, u biti „vladine organizacije“. U nadi da smo uspjeli pojasniti ovaj problem, koji nije ništa novo i koji nije samo problem Hrvatske koalicije HSP BiH – HDZ 1990 za Odžak, najiskrenije Vas pozdravljamo", navodi se u priopćenju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.