POZNATO ŠTO ĆE SADRŽAVATI Nijemci će graditi veliki industrijski kompleks u Kupresu

industrijski kompleks Kupres
BiznisInfo.ba

Kompanija 'BH Magnezij & Minerali' uskoro će početi graditi veliki industrijski kompleks za proizvodnju magnezija u naselju Osmanlije, Općina Kupres.

Prema saznanjima BiznisInfo.ba, ovo će biti jedna od najznačajnijih investicija u BiH. Tvrtka 'BH Magnezij & Minerali' u vlasništvu je njemačke kompanije MFE (Magnesium for Europe) GMBH.

Veliki industrijski kompleks koji će ova tvrtka graditi sastojat će se od čak 14 objekata. Ukupna površina objekata pogona iznosit će 20.432 m2. Pogon će se nalaziti na zemljištu površine 7,3 hektara.

industrijski kompleks Kupres

Prilikom provođenja procesa proizvodnje, glavna sirovina bit će dolomit iz obližnjeg kamenoloma. Glavni proizvod bit će metalni sirovi magnezij, a koproizvodi: spinel, suhi led i legura aluminija i magnezija.

Proizvodnja će se obavljati u suradnji s tvrtkom Dolomit, koja je nositelj koncesije na obližnja nalazišta. Dolomit d.o.o. je podružnica MFE-a (koju kontroliraju dioničari MFE-a) i dobavljač dolomita za buduću proizvodnju magnezija.

Kompanija je u kolovozu prošle godine dobila dozvolu za istraživanje površine oko 47,5 hektara koja je neposredno uz 9,5 hektara za koje Dolomit već posjeduje rudarska prava. Procijenjena količina visokokvalitetnog dolomita na ovom dodatnom području će povećati budući proizvodni kapacitet proizvodnje, piše BiznisInfo.ba.

MFE računa da bi s dodatnim sirovinama mogao voditi proizvodnju od 50.000 mt godišnje duže od 75 godina.

Kompanija Dolomit sa svojim podružnicama već je investirala oko 10 milijuna maraka u svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini od 2019. godine.

Kako će teći proces proizvodnje

Nakon što se dolomit izvadi iz kamenoloma bit će usitnjen u različite frakcije. Dimenzionirani dolomit transportirat će se od rudnika do proizvodne hale putem žičare ili transportne cijevi, o čemu će se naknadno odlučiti zajedno s općinom. Za prijevoz će se koristiti samo električna energija.

industrijski kompleks Kupres

U sklopu planiranog kompleksa odvijat će se proces proizvodnje metalnog magnezija od visoko kvalitetnog dolomitnog kamena.

S obzirom na to da će za tehnološki proces biti potrebne velike količine tekućeg prirodnog plina (LPG), Na lokaciji je predložena izgradnja plinske stanice max. kapaciteta 700 m3.