Pozivi biskupa Biskupske konferencije BiH da se pristupi popisu stanovništva

za javnost upućenom na kraju 58. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održanog u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 16. i 17. srpnja 2013. U Priopćenju od 17. srpnja 2013., između ostalog stoji:

„...Biskupi podsjećaju sve vjernike, članove svojih biskupija, kako one u domovini tako one u inozemstvu da će od 1. do 15. listopada 2013. biti proveden opći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH.

U vezi s tim pozivaju sve vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu na popis. Moralna je obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakoga katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu", stoji u spomenutom Priopćenju biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 26. kolovoza 2013. uputio je dopis župnicima Vrhbosanske nadbiskupije kojim ih potiče da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost u vezi s popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. koji će se provesti od 1. do 15. listopada 2013. Spomenuti dopis prenosimo u cijelosti:

„Na redovnom zasjedanju BK u Banja Luci uputili smo uobičajenu poruku i kratki poziv svim vjernicima za popis stanovništva. Citiram poruku iz Priopćenja: 'Biskupi podsjećaju vjernike, članove svojih biskupija, kako one u domovini tako i one u inozemstvu, da će od 1.do 15. listopada 2013.godine biti proveden opći popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i Hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH.

Moralna je obaveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obaveza svakog katoličkog vjernika. A časna je obaveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju Hrvatskom narodu'.

Zbog toga molim sve župnike i pastoralne djelatnike da animiraju javnost i sve vjernike kako bi časno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost. Premda su rat i njegove posljedice izmijenili strukturu vjernika i naroda u našoj Nadbiskupiji, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, trebali bismo i odzivom na ovaj popis pokazati svoju ljubav i privrženost prema rodnoj grudi, mjesnoj Crkvi i svome narodu. I na taj način ćemo posvjedočiti svoj vjerski i nacionalni identitet te spremnost izgrađivati društvo i državu u kojoj će biti mjesta za sve nas i naše različitosti.

Molim Vas da na kraju nedjeljne Mise u obavijestima ovu poruku prenesete doslovno ili svojim riječima, ali bez ikakve politizacije", stoji u dopisu kardinala Puljića župnicima Vrhbosanske nadbiskupije koji im je zaželio blagoslovljen rad uz srdačan pozdrav u Gospodinu.

Mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, 11. rujna 2013. uputio je župnim uredima Banjolučke biskupije i cijeloj javnosti poticaj u vezi s predstojećim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. koji će se provesti od 1. do 15. listopada 2013. Poticaj biskupa Komarice prenosimo u cijelosti:

Popis stanovništva u jednoj zemlji je prigoda da svaki pripadnik te zemlje pruži dokaz svoga identiteta i legitimiteta. To je potrebno osobito u onom slučaju kada mu se bilo jedno ili drugo dovodi u pitanje, osporava ili onemogućuje.

Mnogi katolici, ne samo s područja Banjolučke biskupije, nego i cijele naše domovine Bosne i Hercegovine (kao i mnogi drugi naši sugrađani) tijekom rata, a onda i u poraću ostali su nažalost, bez nekih od temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Među tim pravima je i pravo na svoju imovinu, vlastiti nacionalni identitet, na vlastiti materinski jezik, a u nekim slučajevima i na slobodno ispovijedanje svoje vjere, te pravo biranja svojih političkih predstavnika.

Popis pučanstva, koji će se obavljati od 1. do 15. listopada 2013 prigoda je za svakog pripadnika Katoličke Crkve - koji se nalazi na području Banjolučke biskupije ili koje od drugih nad/biskupija - da jasno izrazi svoj vjerski i nacionalni identitet,kao i da popiše svoju - makar i opustošenu imovinu. Zato je svakako potrebno da svaki katolik obavi svoju moralnu dužnost i odazove se skorašnjem popisu stanovništva.

Mi, članovi Biskupske Konferencije BiH već prije dva mjeseca u zajedničkom apelu pozvali smo svakog katolika da „svjestan svoje temeljne obveze javno i ponosno očituje svoju vjersku pripadnost" i izjasni se na popisu kao katolik. A časna je obveza ne zanijekati svoj nacionalni identitet i čuvati svoj materinski nacionalni jezik.

Popisati će se svi koji žive na području Bosne i Hercegovine.

Ali, tu mogućnost imaju također i svi drugi katolici odnosno građani iz BiH koji trenutno žive u inozemstvu. Za njih postoji poseban obrazac, koji - osim imena i prezimena, jedinstvenog matičnog broja, općine prebivališta, nacionalnosti, vjeroispovijesti, materinskog jezika - sadrži i pitanje o državi u kojoj se dotična osoba nalazi te o razlogu boravka i dužini boravka u toj zemlji.

I ovom prilikom potičem sve, osobito vas, koji se nalazite izvan svoga rodnog kraja i svoje rodne zemlje Bosne i Hercegovine, da se doista potrudite i prijavite na popis odnosno da dođete do potrebnih obrazaca koje ćete savjesno ispuniti, te da tako,na dostojanstven i miroljubiv način, pokažete svoju ljubav prema svojim vjerskim i nacionalnim korijenima, prema Crkvi svoga rodnog kraja i svojih predaka, kao i svoju dužnost da ponovno dobijete ono što vam je bespravno oduzeto-svoj ljudski,kao i svoj vjerski i nacionalni identitet i legitimitet,svoju očevinu, baštinu i imovinu u svome rodnom kraju.

Pokažimo svi na djelu da smo istinski branitelji i promicatelji istine drevne narodne mudrosti: „Tuđe poštuj, a svoga se ne stidi niti odreci!"

Potičem sve župnike da na prikladan način prenesu ovu poruku svim svojim župljanima u zemlji i inozemstvu, kao i svim drugim zainteresiranim našim sugrađanima.

Franjo Komarica, biskup banjolučki

Generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić uputio je Okružnicu svim župnicima u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji 3. kolovoza 2013., podsjećajući na Popis stanovništva koji je predviđen u listopadu ove godine. Okružnicu prenosimo u cijelosti:

Predmet: Popis stanovništva

Velečasni župniče!

Na Tebi je da prikladno, jasno i razgovijetno vjernicima protumačiš, ovim ili sličnim riječima, smisao i značenja općega Popisa stanovništva, koji će od 1. do 15. listopada 2013. godine biti proveden u Bosni i Hercegovini.

Poruka BK BiH. U Priopćenju s 58. redovitog zasjedanja biskupa BK BiH, među ostalim, čita se: „Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim statističkim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva Bosne i Hercegovine u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke Crkve u BiH. U vezi s tim biskupi pozivaju sve vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu na popis. Moralna je obveza svakoga katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakoga katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u Bosni i Hercegovini gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu."

Primjer Gospe i sv. Josipa. Popis stanovništva nije novost suvremenoga društva. I u Svetom Pismu čitamo kako su se nazaretski stanovnici Marija i njezin zaručnik Josip odazvali naredbi cara Augusta i podvrgli se „popisu svega svijeta". Svi su išli u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, zaputi se sa zaručnicom Marijom iz Nazareta u Judeju - u grad Davidov - Betlehem da se podvrgne popisu. A Marija bijaše trudna (Lk 2,1-5). Vidimo kako se mudri i dobri Bog poslužio naredbom poganskoga cara Augusta u ostvarenju svoga vječnog spasonosnog plana, vremenitoga rođenja svoga vječnog Sina u kraljevskom gradu Betlehemu, a Josip i Marija svojim urednim odazivom doprinijeli da se obistini proročanstvo: „A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena" (Mih 5,1).

Stoga ćemo i mi ozbiljno shvatiti ovu naredbu civilnih vlasti te na prikladan način, uporno i uvjerljivo u propovijedi i u oglasima i župnim listićima, pozivati vjernike da, bili prognani, raseljeni, privremeno iseljeni ili trajno na području BiH nastanjeni, sukladno zakonu, „pođu u svoj grad", odgovorno pristupe popisu i na taj način doprinesu da Bosna i Hercegovina i dalje bude zemlja i vjekovnih Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Pravo biti popisan ima svaki onaj koji ima državljanstvo ove zemlje, ali mora biti prijavljen. Stoga se o ovome već sada treba dokumentacijski pobrinuti. Kasno će biti kada popis otpočne.

Jasan identitet. Probni popis pokazao je da se velik broj probno popisanih ne snalazi u iskazu svoga nacionalnog i vjerskog identiteta. A nekomu kao da je stalo do toga da bude nejasno! Što se nije uspjelo ratnom agresijom, daytonskom nepravednom tvorevinom, podjelom zemlje na dva politička entiteta, stalnim daytonskim i ustavnim promjenama, „asimilacijom i emigracijom", domaćim i međunarodnim sudom i svakovrsnim drugim političkim smicalicama, to se očekuje postići Popisom da ispadnemo zanemariva manjina! Tako je ostavljena mogućnost da se na pitanja nacije i vjere (br. 24 i 25) ne treba izjašnjavati. Stoga ćemo vjernicima odlučno posvijestiti da, uz nedotaknjiv ponos krajevne pripadnosti, nacionalnost nadilazi krajevnu određenost. Zato, na primjer, hrvatski katolik u Hercegovini po nacionalnosti ne može biti Hercegovac, nego samo Hrvat kojemu je materinski jezik hrvatski, a po vjeroispovijesti ne može biti bilo koji vjernik ili nevjernik nego samo katolik, kako već omogućuje i rubrika. Ako ovako mi Hrvati katolici ne postupimo, bit ćemo automatizmom svrstani u red „ostalih", tj. neizjašnjenih, neopredijeljenih, bezimenih, i time na određen način zanijekati neprocjenjivu narodnu vrijednost hrvatskog identiteta i moralnu vrijednost katoličkog identiteta, koji je natopljen ne samo spasiteljskom krvi Kristovom, nego i krvlju tolikih mučenika i hrabrih branitelja. A u tom bismo slučaju buduće naraštaje učinili strancima i lutalicama u zemlji otaca njihovih.

Stoga, na Popis se pravovremeno s dokumentima pripravi, odgovorno odazovi i pravim se nacionalnim i religioznim imenom svjesno nazovi!

S poštovanjem Te pozdravlja

Don Željko Majić, generalni vikar

ktabkbih.net