Poziv za EVS volontere

evs volonteri
... te da otputuju u Hrvatsku i tamo steknu nove vještine i radno iskustvo.
Trenutno imamo tri poziva za tri EVS projekta:

1. "Solidarity at hand" - dugoročni volonterski projekt (12 mjeseci) 01/10/2018 - 30/09/2019

"Solidarnost pri ruci" usmjerena je na ranjive skupine građana s aktivnostima koje pridonose poboljšanju kvalitete života.

Organiziranje aktivnosti za starije i mentalno bolesne odrasle osobe 2-3 sesije tjedno; Udruga IKS partneri s domom za starije i slabe i domove za mentalno bolesne odrasle u našoj zajednici. Volonteri će organizirati i provoditi aktivnosti zajedno s našim lokalnim volonterima: igranje binga, kuglanje, društvene igre, gledanje filmova, kreativne radionice i šetnje prirodom. Korisnici domova motivirani su za sudjelovanje u aktivnostima, druženje i učenje novih vještina, osoblje pomaže u organiziranju slobodnog vremena.

2. "Creative summer" - kratkoročni volonterski projekt (2 mjeseca) 01/06/2018 - 31/07/2018 & 01/06/2019 - 31/07/2019.

"Kreativno ljeto" tradicionalno organiziraju volonteri Udruge IKS za djecu i mlade, s ciljem zabave djece i mladih, obrazovnih aktivnosti koje se provode u multikulturalnom timu i promoviraju mobilnost mladih. Aktivnosti ovog volonterskog projekta, obogaćene talentima i kreativnosti volontera, mogu biti joge, vožnja kajaka, sportske aktivnosti, kreativne i edukativne radionice, lov na blago itd. Ovaj će projekt uključivati i kratke ljetne igre u sedam ruralnih osnovnih škola za manje populacije koje žive u područjima s lošom infrastrukturom, niskim indeksima razvoja i porastom siromaštva. Dovođenje velike skupine ljudi iz drugih zemalja u našu regiju atraktivno je za lokalne zajednice i pruža im priliku za razmjenu iskustava, učenje o različitim kulturama i stilovima života te razvijanje novih projektnih ideja za zajednicu zajedno s EVS volonterima.

3. "International VolunteerDay" - kratkoročni volonterski projekt (2 mjeseca) 11/11/2018 - 10/01/2019.

"Međunarodni dan volontera" važan je dan koji se obilježava 5. prosinca priznajući vrijednost volontiranja, naporan rad i predanost volontera i njihov neprocjenjivi doprinos zajednici u cjelini. Aktivnost volontera ove grupe ima za cilj podizanje svijesti o značenju Međunarodnog dana volontera i važnosti slave vrijednosti volontiranja i doprinosa volontera kao aktivnih građana.

Ovi projekti se rade u partnerstvu s udrugom IKS. Udruga IKS je osnovana 2003 godine s ciljem razvoja zajednice u poslijeratnoj regiji, osnaživanje članova zajednice, posebno onih diskriminiranih, društveno izoliranih i na drugi način marginaliziranih. Djeluju kao neprofitna, nevladina organizacija s vizijom humane, demokratske sredine u kojoj Udruga IKS djeluje kao generator promjena i uporište pozitivnih ideja. S obzirom na povijest Hrvatske i trenutnog "razvoja" demokracije, naša je primarna misija osnažiti građane da razviju osjećaj odgovornosti i inicijative za napredovanje cijele zajednice.

ŠTA JEEVS ???

Europski volonterski servis, poznat pod skraćenicom EVS, dio je programa za mlade Europske komisije pod nazivom Erasmus+. Ovaj program dopušta mladoj osobi da otkrije novu kulturu i novi jezik kroz volonterske aktivnosti van njegove/njene zemlje porijekla. EVS je iskustvo obrazovnog karaktera. Ono razvija stav opšteg aktivnog građanstva tako što stranom državljaninu u jednoj zemlji dopušta da učestvuje u njenom svakodnevnom životu, radeći i dijeleći obaveze njenih građana. EVS omogućava mladoj osobi da stekne nova znanja, da upozna jednu, njemu stranu zemlju, ali i da upozna samog sebe.

U osnovi, EVS program postoji da bi se podsticala mobilnost mladih.
EVS JE:

- šansa za mlade od 17 do 30 godina da žive i rade kao volonteri u stranoj zemlji na dugoročnom programu (od 2 do 12 mjeseci), da steknu profesionalna znanja i vještine uz nadzor i pomoć mentora na programu, kao i da dobiju certifikat o volonterskom radu izdat od strane Evropske komisije, a priznat u svijetu, pa sve više i u BiH;
- šansa da se upoznaju i shvate drugi narodi, njihova kultura, tradicija, običaji i vjerovanja, a time pobijede predrasude i ksenofobija među mladima i obezbijedi bolje razumijevanje među narodima;
- šansa da se nauči strani jezik van učionice, u razgovoru sa govornicima tog jezika, u pravim, a ne zamišljenim životnim situacijama, sklapajući prijateljstva, ostavljajući svoj doprinos lokalnoj zajednici; -šansa da se promijene, razviju i uporede mišljenja; -dogovor između dvaju organizacija i volontera;-potpuno finansijski obezbijeđen program.

Svi zainteresovani mogu aplicirati slanjem svog CV-a (format Europass) i motivacionog pisma. Dokumente slati [email protected]
Odabrani kandidati će biti kontaktirani u svrhu intervjua putem Skype-a.