POVRATAK KORIJENIMA Mostarska studentica Selma potiče mlade za život na selu i sanja o održivoj Bosni i Hercegovini

Studentica Selma Mostar

Selma Demirović, studentica turizma u Mostaru, osnovala je pokret koji ima za cilj potaknuti mlade na povratak na selo te na taj način stvara most između urbanog i ruralnog života. Njen angažman, kako je istaknula za Avaz, usmjeren je prema revitalizaciji sela i poticanju mladih na povratak u ruralna područja.

Ojačati gospodarstvo

"Selo vidim ne samo kao dio prošlosti već i kao ključnu kariku u izgradnji održive budućnosti. Moja inicijativa povratka mladih na selo ima za cilj motivirati mlade da prije svega ostanu u ovoj državi, da se smanji odlazak u inozemstvo, da pokrenu neki vlastiti biznis da bi se smanjila nezaposlenost. Time bismo, također, ojačali naše gospodarstvo te smanjili uvoz kemijski tretiranih proizvoda", kazala je Demirović.

Naglasak je, dodala je, na poticanju mladih na zdraviji način življenja u svakom aspektu te da život na selu ima iste mogućnosti kao život u gradu, čak i veće benefite.

"Ideja potječe od mog obiteljskog biznisa, gdje od djetinjstva pravim eko-proizvode od voća te sam veliki ljubitelj prirode, planinar i ronilac i želim osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša", istaknula je Demirović.

Ovo je vrijeme, kaže, kada se ruralna područja suočavaju s izazovima depopulacije i gubitka tradicije, a mladi to mogu spriječiti. Kako je navela, selo nudi brojne mogućnosti, a jedna od njih je i razvoj turizma.

Potencijali BiH

"Moji planovi za budućnost su razvoj seoskog turizma, što me i inspiriralo da upišem studij turizma. Naša zemlja ima nevjerojatne mogućnosti za razvoj tog vida turizma, ali su nedovoljno iskorištene. Želim maksimalno iskoristiti i promovirati na najbolji mogući način potencijale koje naša država ima za razvoj seoskog turizma", ističe.

Sela, dodaje, često kriju nevjerojatne priče, tradicije i prirodne ljepote koje treba dijeliti s posjetiteljima. Kroz autentična iskustva seoskog turizma turisti imaju priliku učiti o tradicijama, uživati u lokalnoj kuhinji i doprinositi ekonomiji i razvoju sela.

Pozitivne promjene

Selma ne samo da sanja o boljoj budućnosti nego hrabro poziva mlade da se pridruže njenom pokretu. Ona vidi mlade i kao buduće stanovnike sela i kao kreatore pozitivnih promjena koje će oblikovati zajednicu. Selma je primjer da snovi i strast mogu postati pokretači stvarnih promjena. Njeno zalaganje za promociju eko-proizvodnje, očuvanje ruralnih vrijednosti, samoodrživ razvoj i razvoj seoskog turizma postavljaju temelje za inspiraciju i akciju.

Prema njenim riječima, mladi su ključni igrači u izgradnji mostova između prošlosti i budućnosti, a Selma je spremna predvoditi tu putanju.