POVLAČI SE LIJEK ZA EPILEPSIJU Iz ljekarni u BiH uklanjanju se Arvind tablete od 25 mg

tablete

Nakon što su regionalni mediji objavili da se iz Hrvatske povlači lijek Arvind 25 mg zbog sumnje u neispravnost, Raport je provjerio kakva je situacija u BiH, je li taj lijek postoji u registru lijekova i hoće li će doći do povlačenja i kod nas.

Iz Agencije za lijekove BiH (ALMBiH) potvrdili su da će doći do povlačenja lijeka i iz ljekarni širom BiH.

Kako navode, Farmavita d.o.o. Sarajevo, koja je nositelj dozvole za stavljanje u promet lijeka Arvind 25 mg tablete, u suradnji s ALMBiH provodi povlačenje serije 20923092 lijeka Arvind 25 mg tablete. Povlačenje se provodi do razine apoteka.

Dodaju da se navedeni postupak povlačenja provodi na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar sadržaj aktivne supstance lamotrigin.

Lamotrigin pripada skupini lijekova koji se nazivaju antiepileptici. Primjenjuju se u liječenju dvaju stanja, epilepsije i bipolarnog poremećaja.

"Na tržištu Bosne i Hercegovine u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, kao i lijekovi s istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovnu opskrbljenost tržišta.