POVEĆANJE MINIMALCA Evo koliko će sada iznositi najniža plaća u FBiH

Konvertibilne marke novčanik
Ilustracija

Vlada FBiH danas je donijela Odluku kojom se utvrđuje najniža plaća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine u neto iznosu od 596 KM. Tako će se najniža plaća povećati s 543 na 596 KM, što predstavlja povećanje za 9,85 posto.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.

U obrazloženju odluke navodi se da su način utvrđivanja najniže plaće, usklađivanje i rok za usklađivanje propisani Uredbom o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće. Prema ovoj uredbi usklađivanje se vrši u visini zbira 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji za razdoblje siječanj - rujan, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Na osnovu dostavljenih podataka Federalnog zavoda za statistiku potrošačke cijene u FBiH porasle su za 14 posto, a realni rast bruto domaćeg proizvoda iznosi 5,7 posto.

"Shodno navedenom, najniža plaća za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine utvrđena je u neto iznosu od 596 KM, što predstavlja povećanje najniže plaće za 9,85 posto u odnosu na najnižu plaću utvrđenu za 2022. godinu", priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.