Potvrđeno novih 214 zaraženih u BiH, najveći broj u Sarajevu

Covid 19
TRT

Bosni i Hercegovini u utorak je potvrđeno 188 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. U Federaciji BiH testiran je 1561 uzorak od kojih su 143 bila pozitivna, dok je u Republici Srpskoj provedeno testiranje 270 uzoraka pri čemu je pozitivno bilo njih 45.

Od tog broja u Županiji Sarajevo obrađeno je 259 testova, među kojima su 62 bila pozitivna na ovaj virus.

Smrt dvije osobe starije životne dobi iz Šekovića odnosno Trebinja zdravstvene vlasti u RS također povezuju sa zarazom koronavirusom. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih i dalje na području Sarajeva te Banje Luke, prenosi Hina.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković u utorak je najavio kako će u tom entitetu ovog tjedna uvesti mjeru obvezu nošenja zaštitnih maski i na terasama kafića i restorana koje gosti mogu skidati samo u trenutku kada nešto jedu ili piju, a zatim ih moraju vratiti na lice.

"Nove su odredbe da se zaštitne maske moraju nositi i u vanjskom prostoru ukoliko su osobe udaljene manje od dva metra jedne od drugih", kazao je Zeljković medijima u Banjoj Luci.

Analizama novih uzoraka u utorak popodne u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu virus covid-19 potvrđen je u 26 slučajeva, od kojih je 15 novih u Sarajevu. Prisustvo virusa utvrđeno je i u sedam slučajeva u Zenici, tri u Velikoj Kladuši i jednom u Usori, objavila je Srna.