Potvrđena optužnica protiv rektorice za zloupotrebu položaja

korupcija, Univerzitet u Tuzli, Nermina Hadžigrahić, rektorica
Inforadar

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Tuzlanske županije protiv rektorice Univerziteta u Tuzli Nermine Hadžigrahić koja je tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, saznaje Inforadar.

Hadžigrahić je, kako je navedeno u optužnici, zloupotrijebila položaj kako bi nezakonski zaposlila jednog od kandidata na mjesto docenta na Tehnološkom fakultetu.

REKTORICA HADŽIGRAGIĆ IZNAD ZAKONA

Podignuta optužnica protiv rektorice rezultat je četvorogodišnje borbe Mehe Majdančića, asistenta na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, nakon što je zbog korupcije na ovom univerzitetu odbijen za poziciju docenta iako je bio jedini kandidat koji je ispunjavao sve uvjete za ovaj javni poziv. Na raspisani natječaj na Univerzitetu u Tuzli “za poziv docenta sa mogućnošću zaposlenja” prijavili su se Majdančić i još dva kandidata koji, prema njegovim riječima, nisu imali pravo sudjelovanja na natječaju.

Međutim, i pored očigledne neregularnosti, Rektorat Univerziteta odabrao je kandidata koji ne zadovoljava kriterije i dao prijedlog da se ide u proceduru imenovanja u docenta. Majdančić je nakon toga uložio žalbu koja je odbijena, a nakon toga prijavio je nezakonitosti nadležnom sudu.

Uprkos sudskim odlukama da je imenovanje nezakonito, u Rektoratu Univerziteta su nastavili ignorirati ove odluke te se tako postavili iznad zakona.

Majdančić je tvrdio da iza svih ovih događanja stoji rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, a što je na kraju potvrđeno i optužnicom.

korupcija,Univerzitet u Tuzli,Nermina Hadžigrahić,rektorica

“Nakon što sam prijavio nezakonitosti Sudu, Sud je donio odluku da su ove radnje nezakonite i da trebaju biti poništene. Nakon što su u Rektoratu Univerziteta izignorirali ovu sudsku odluku, podnio sam kaznenu prijavu protiv rektorice univerziteta Nermine Hadžigrahić koja je i potpisnica ovih odluka”, kaže Majdančić. Smatra da je eliminiran zbog političkih veza rektorice i kandidata kojem je pogodovano da dobije ovu poziciju.

Na mjesto docenta izabran je Besim Salkić, kandidat SDA za Skupštinu Tuzlanske županije na prošlim izborima. Odluke u Rektoratu su donešene u korist Salkića zbog političkih-jaranskih odnosa jer je Hadžigrahić bliska PDA i SDA”, ističe Majdančić.

korupcija,Univerzitet u Tuzli,Nermina Hadžigrahić,rektorica

U optužnici protiv rektorice je navedeno da, “iako je bila svjesna da se u vezi sa raspisanim javnim natječajem za izbor kandidata za docenta u znanstveno-nastavnoj oblasti "Biljna proizvodnja, šumarstvo i ribarstvo“ na Tehnološkom fakultetu vodi sudski spor nakon izbora kandidata i da je pravomoćnom presudom nadležnog suda u siječnju 2021. poništena odluka o izboru kandidata za navedeno znanstveno-nastavno zvanje iz siječnju 2018. godine, nije poduzela potrebne radnje u cilju provođenja pravomoćna presude.”

DVANAEST MJESECI NEZAKONITOG RADA

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se za Hadžigrahić izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rektora JU Univerzitet u Tuzli u trajanju od najmanje pet godina te da se, kao imovinsko-pravni zahtjev oštećenog, poništi ugovor o radu između Univerziteta i profesora Salkića, koji radi kao docent.

“Hadžigrahić nije donijela odluku o prestanku radnog odnosa, kao ni odluku o nastavku vođenja procedure po ranije raspisanom natječaju, čime je ovoj osobi omogućila korist u vidu nastavka radnog odnosa i svih drugih prava iz radnog odnosa u razdoblju od prijema pismenog otpravka pravomoćne presude suda u veljače 2021. godine do danas. Dakle, kao službena osoba u Federaciji BiH neobavljanjem svojih dužnosti je drugome pribavila korist”, navedeno je u optužnici.

korupcija,Univerzitet u Tuzli,Nermina Hadžigrahić,rektorica

Inforadar se obratio pitanjima i rektorici Hadžigrahić kako bi čuli njenu stranu priče, ali na pitanja nije odgovorila.

Podsjećamo da ovo nije jedini slučaj korupcije na Univerzitetu u Tuzli. Dijeljenje bitnih pozicija mimo zakona veže se za još neka imena na ovom univerzitetu. Također, profesor Feriz Adrović sa PMF-a najavljuje da će pravdu potražiti na sudu. On je nakon 40 godina rada spriječen da završi ranije započeti projekt istraživanja. Iako ima pravo da mu se produži ugovor da dovrši značajan projekt, on je poslan u mirovinu i zabranjen mu je ulazak na PMF. Profesor Adrović je nedavno javno upozorio na sporna kadriranja na Univerzitetu u Tuzli, kao što već godinama upozorava na korupciju i sporna kadriranja na Univerzitetu u Tuzli zbog čega trpi pritiske.

“Politika kontrolira Univerzitet u Tuzli i sve se rješava kao na pijaci. Stranke postavljaju na pozicije, a istinski profesori šute jer se boje. Svi na Univerzitetu u Tuzli šute, a Univerzitet se svakim danom urušava, razvoj i život na njemu zavisi od male grupe istomišljenika. Moj sin ima doktorat iz rijetke oblasti genetike, a 12 godina je na birou. Ne može se zaposliti jer mi se osvećuju zbog mog stava i javne kritike ovog univerziteta”, kaže Adrović. On je nedavno i javno upozorio da je Univerzitet u Tuzli bio i ostao stranački plijen, “poligon stranačkog iživljavanja, na kojem je autonomija sahranjena rigidnom tendencijom stranačkog terora i nezajažljive karijerističke opsesije pojedinaca.”

“Na Univerzitetu u Tuzli egzistira dosta dostojanstvenih i sposobnih profesora iz raznih naučnih oblasti, ali su očito ciljano potisnuti, podcijenjeni i diskriminisani”, naglašava Adrović.

VISOKA KORUPCIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU

Ironično je da je Univerzitet u Tuzli usvojio Akcijski plan za borbu protiv korupcije za razdoblje 2018-2019. godina. U Akcijskom planu detaljno su opisane aktivnosti koje će spriječiti korupciju i doprinijeti povećanju svijesti o ovom problem. Naglašena je odgovornost Univerziteta i značaj njegovog primjera drugim institucijama i pojedincima. Trebao je biti oformljen Radni tim za provođenje Akcijskog plana, a godišnje o svim aktivnostima je trebalo informirati rektoricu Univerziteta.

korupcija,Univerzitet u Tuzli,Nermina Hadžigrahić,rektorica

korupcija,Univerzitet u Tuzli,Nermina Hadžigrahić,rektorica

Optužnica protiv rektorice potvrđena je svega nekoliko dana prije Karton revolucije koju provode studenti Univerziteta u Tuzli, zahtijevajući bolje obrazovanje i sprječavanje korupcije na univerzitetu.

korupcija,Univerzitet u Tuzli,Nermina Hadžigrahić,rektorica

U znak podrške studentima podsjećamo čitatelje, studente i zaposlene na svim univerzitetima u BiH na definiciju pojma korupcije preuzetu iz Plana borbe protiv korupcije Univerziteta u Tuzli:

korupcija,Univerzitet u Tuzli,Nermina Hadžigrahić,rektorica

Slučajevi korupcije u obrazovanju raspostranjena je pojava u BiH. Inforadar je krajem listopada prošle godine objavio priču o stranačkom štancanju diploma na privatnim fakultetima, od kojih je jedan i Europski Univerzitet Kallos, lociran u samom centru Tuzle, u poslovnoj zgradi, u kojoj – osim što možete studirati – možete se i kockati te obaljvati shopping.

Prema saznanjima iz Ministarstva obrazovanja TŽ, nakon posljednjeg teksta Inforadara i reakcije FUP-a te zaplijene dokumentacije za Kallos, predsjednik Komisije za akreditaciju Bernadin Ibrahimpašić je podnio ostavku.