POTVRĐENA OPTUŽNICA Prijetio da će zapaliti Dodika i njegove suradnike

POTVRĐENA OPTUŽNICA Prijetio da će zapaliti Dodika i njegove suradnike
Ilustracija

Potvrđena je optužnica koja Nizama J. (48), rođenog u Zenici, tereti da je vulgarno vrijeđao i prijetio paljenjem radnicima Kabineta tadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U optužnici, koja je u posjedu 'Nezavisnih novina', naveden je i citat prijetnje koju je, kako ga terete, izgovorio Nizam J.

"Zastavu Republike Srpske zabit ću svima vama u gu..cu, a ženskom osoblju Kabineta i k…c, a potom ću vas sve zapaliti", kako ga terete, izjavio je on povišenim tonom, kada je 2018. godine zaprijetio radnicima Dodikovog kabineta.

U optužnici se dodaje da je to učinio prije četiri godine, odnosno 26. studenog, u 14:52 sati, 'ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život i tijelo zaposlenih u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH'. "Bio je svjestan da na ovaj način ugrožava njihovu sigurnost i izaziva uznemirenje, što je i htio", ističe se u optužnici.

Nizam J. je, kako ga terete, sa svog mobilnog telefona, koji pripada njemačkom operateru, pozvao na službeni telefonski broj Predsjedništva BiH u Sarajevu, na koji se javila M.M., suradnica - prevoditelj, te se predstavio kao 'Ibro iz Njemačke', a potom povišenim tonom izgovorio spomenute prijetnje.

Nizam J. je, istaknuto je, ugrozio sigurnost osoba ozbiljnom prijetnjom da će ih napasti, te na taj način izazvao uznemirenje zaposlenih u Predsjedništvu BiH. Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Sarajevske županije (SŽ), kojom Nizama J. terete za ugrožavanje sigurnosti, a za šta je predviđena robija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko ugrozi sigurnost više osoba ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili organ tih osoba ili taj način izazove uznemirenje građana bit će kažnjen zatvorom od tri mjeseca do pet godina", navodi se u Kaznenom zakonu FBiH.

Iz županijskog Tužiteljstva SŽ priopćili su da je za glavni pretres postupajući tužitelj predložio sudu saslušanje šest svjedoka i izvođenje oko 30 materijalnih dokaza.

'Nezavisne novine' podsjećaju, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula je istragu nakon što im je prijavljeno da je zaprijećeno smrću članovima Dodikovog kabineta. "Odmah je formiran tim koji je upućen na mjesto događaja da provjeri o čemu je riječ. Sve ćemo poduzeti da se što prije otkrije tko stoji iza prijetnji", obećali su tada iz SIPA-e.

Dodikov savjetnik Dragoljub Reljić rekao je tada da je poziv u Dodikov kabinet upućen sa njemačkog broja i da se osoba sa druge strane predstavila kao Ibro.

"Počeo je vrijeđati, govoreći da će zapaliti i Dodika i njegove suradnike. Upućene su takve psovke i bljuvotine da je to neprimjereno za normalnu komunikaciju. Stručna suradnica koja se javila na telefon nije mogla ponoviti sve te stvari prilikom davanja izjave službenicima SIPA-e", rekao je tada Reljić.