POTRES SNAŽAN K’O PETRINJSKI, REAKCIJA SPORA BEHAJSKA 320 objekata čeka obnovu u Stocu, a “hitne” sjednice i obilasci uslijedili pet dana od potresa

Stolac CZ
Hercegovina.info

Grad Stolac par dana iza potresa počeo je obnavljati kuću obitelji Sefo, gdje je sanacija počela u utorak ujutro. Gradonačelnik kaže da se tu odmah pristupilo s obnovom, kako bi se obitelj koju je potresla tragedija mogla vratiti u svoj dom, a što je prioritet. Stradali su i mnogi drugi objekti, i tu će Stocu trebati pomoć.

320 oštećenih objekata

“Jučer ujutro u Stocu je bilo prijavljeno 320 objekata na kojima je nastala šteta uslijed potresa. Mislim da je to tu negdje. Kroz Povjerenstvo ćemo znati stvarno stanje na terenu”, kaže u izjavi našem portalu gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković koji je na području Grada proglasio stanje elementarne nepogode. 

Šteta na objektima, osobito na onima koji su građeni prije pedeset i više godina je najveća. 

“Svi objekti ispod 1960. godine, zgrade koje su pravljene, pa i Osnovna škola Stolac posebno su stradali. U osnovnoj školi biti će potrebno dignuti kompletan treći kat, pristupiti rekonstrukciji krovišta, a budući da je to veliki objekat tu će mi trebati pomoć”, kaže Bošković. Ističe da se još uvijek, dok Povjerenstvo ne obiđe svaki stradali objekat posebno, neće moći znati koliko će novca biti potrebno da se život u Stocu normalizira, a uzdrmani objekti postanu uvjetni za življenje. 

Deklarativna podrška Stocu u vrijeme potresa bila je velika, no što će se skupiti za obnovu potresenih objekata tek će s vidjeti. Domaća vlast kasni s reakcijom. Predstavnici Vlade HNŽ-a jučer su, pet dana nakon potresa (čak je i Komšić reagirao brže) obišli potreseno područje na jugu županije, a kažu u priopćenju “vidjet ćemo koliko će to biti u financijama”. 

“Žurilo se” i Vladi Federacije. Pet dana nakon potresa, na “hitnoj” sjednici upoznali su se sa informacijom Federalne uprave Civilne zaštite o potresima na području Federacije BiH u razdoblju od 22. do 24. travnja 2022. godine. Ni tu nije bilo govora o konkretnim iznosima i financijama, već se čini da više planiraju pratiti stanje. 

“Vlada je zadužila Federalni stožer Civilne zaštite i Federalnu upravu Civilne zaštite (FUCZ) da kontinuirano prate i analiziraju stanje u vezi sa zemljotresima širom FBiH, posebno na području Hercegovačko-neretvanske županije, te je izvještavaju i, po potrebi u okviru svoje nadležnosti, angažiraju federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite i federalne službe zaštite i spašavanja radi provođenja mjera zaštite i spašavanja”, kaže se u njihovu priopćenju.

Osim što prate, još i preporučuju.

“Federalna vlada preporučuje općinama i gradovima na području FBiH, a posebno na području Hercegovačko-neretvanske županije, da formiraju veći broj povjerenstava s ciljem procjene šteta u što kraćem roku”, naveli su.

I dok se domaća vlast ponajviše slika i češlja, najbitnije je da nije izostala ljudska reakcija prema najpogođenijim u potresu – obitelji Sefo. Oni su se, dirnuti empatijom prema onom što ih je zadesilo poslali i pismo zahvale. 

“Dirnuti pažnjom, ukazanoj pomoći, pruženoj podršci i iskrenim sućutima povodom smrti naše voljene Elmire želimo uputiti zahvalnicu: Domu zdravlja Uzinovići, Domu zdravlja Stolac, KB “Dr. Safet Mujić” Mostar, Gradu Stolac i gradonačelniku Stjepanu Boškoviću. Islamskoj zajednici, Uredu Reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića te biskupu Petru Paliću”, kaže se, uz ostalo u pismu zahvale, u kojem se zahvaljuju i federalnim i državnim dužnosnicima koji su u danima nakon potresa izrazili sućut. 

Osim Stoca, stradali su i objekti u Čapljini, Berkovićima, Ravnom, pa sve do Dubrovnika, u kojem ima oštećenih stanova uslijed jednog te istog potresa, no u znatno manjoj mjeri nego je to bliže epicentru. Međutim, dojam je da reakcija nije kakva bi trebala biti, i kakva je bila u ovakvim slučajevima. 

Pomagali smo škole u Petrinji

Nakon potresa u Petrinji Hercegovina se digla na noge. Obični ljudi prikupljali su pomoć. Čak je i izaslanstvo Hrvata iz Bosne i Hercegovine s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora BiH Draganom Čovićem razgledalo petrinjsku Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića, čiju su obnovu pomogli donacijama.

Dragan Čović, u čijoj su pratnji bili mnogi bosanskohercegovački dužnosnici, izjavio je kako su svjesni da će pomoć stradalom području i dalje biti potrebna.
"Drago mi je da smo izvršili obavezu koju smo preuzeli prije više mjeseci. Vjerujem da je ovdje bilo stotine izaslanstava iz BiH koje su donijele pomoć. Danas sam sretan kada vidim učinak našeg doprinosa, da djeca mogu normalno biti u školi", istaknuo je tada Čović.

Stolačke škole su ruinirane, a đaci sjede ispod ispucalih zidova i plafona. Na koncu se može lagano zaključiti “Potres k’o petrinjski, reakcija ipak behajska”. Zasad. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.