FOTO  Potpora vodstva Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata „Prsten“ zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora

prsten, Udruga Prsten

...Prsten" održan sastanak predstavnika UBH Prsten na čelu sa predsjednikom Mijom Marićem sa predsjednicima stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora predvođenih predsjednikom dr. Draganom Čovićem.

Radi se o sada već tradicionalnom radnom susretu predstavnika HNS-a i udruge Prsten kojemu je danas nazočio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. Teme sastanka bile su različite, od životnih pa do aktualnih političkih s obzirom kako se prema riječima predsjednika Marića udruga Prsten ne bavi politikom ali se bavi svim drugim aspketima društva koji se ipak isprepleću sa politikom.

U ime izaslanstva HNS-a nazočne je pozdravio predsjednik HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović predstavivši ukratko aktualnu političku situaciju kao i okolnosti u kojima se unutar HNS-a okuplja većinski dio predstavnika hrvatskih stranaka. Izrazio je žaljenje što barem na državnoj razini nije postignut apsolutni konsenzus no napomenuo je kako ugroze nacionalnih vitalnih interesa u sredinama gdje Hrvati nisu većina ne smije biti.

Predstavnike Prstena je još jednom pozvao da pomognu u jačanju zajedništva unutar hrvatskog naroda pa i njihovih političkih predstavnika.
Opći konsenzus sastanka je upravo nužnost jačanja zajedništva koje je neophodno sve do potpune uspostave jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH te da je HNS priča oko koje se mora ustrajati.

Na izmjene Izbornog zakona osvrnula se dopredsjedateljica Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto istaknuvši kako zabluda oko proteklih i još uvijek aktualnih pregovora ne smije biti jer bi oni davno bili završeni da HNS nema dovoljno ruku da zaustavi za hrvatski narod, štetne prijedloge.
Sastanku je svoj doprinos dala većina sudionika kao i podršku dr. Čoviću kao zajedničkom kandidatu za dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Mario Karamatić dodao je kako su ciljevi približno isti kao i prije četiri godine, osvrnuvši se između ostaloga na stanje u javnom RTV sustavu kao i na status hrvatskih branitelja prema kojima je zaustavljena nelegalna revizija Zukana Heleza.
Prema riječima Ante Lozančića predsjednika HSS-a Stjepan Radić, birači će jasno uvidjeti tko radi na razbijanju zajedništva dok su Ivan Musa predsjednik HKDU-a, Milijan Nakić predsjednik HSP-a Ante Starčević te Stanko Primorac predsjednik HSP-a BiH osim potpore predsjedniku Čoviću i HNS-u između ostaloga istaknuli napredak istog od posljednjeg sastanka ovog tipa ali i pozvali članove Prstena da pomognu hrvatskim stranaka u predstojećem izbornom ciklusu. Predsjednik HDU-a Miro Grabovac osim podrške u kandidaturi za Predsjedništvo BiH, za predsjednika Čovića je rekao kako je upravo on osoba koja trpi najviše napada ali i koja najbolje razumije procese te institucionalnu borbu za dobrobit svoga naroda.
Hrvatsku republikansku stranku predstavljao je zamjenik predsjednika Slaven Bevanda podsjetivši na brojne društvene promjene koje će se odraziti i na nastavak političke borbe za ravnopravnost odnosno presudne izborne cikluse koji su pred nama.
Predstavnici Prstena su izrazili iznimno nezadovoljstvo nedolaskom predstavnika HDZ-a 1990. te naglasili važnost ispravnog informiranja javnosti u Republici Hrvatskoj o stanju Hrvata u BiH.