POTKIVANJE PREDSJEDNIKA SUDA BiH Treba li Tužiteljstvo podignuti optužnicu protiv Mamića i Kramara zbog davanja mita?

Ranko Debevec

Narod kratkog pamćenja ne sjeća se vjerojatno skandala vezanog za uvoz automobila AS Kramar. Naime, tijekom 2017. i 2018. uvezli su na stotine automobila za koje je EUR1 obrazac (obrazac koji potvrđuje porijeklo vozila) tijekom te dvije godine, navodno, potpisao - slovom i brojem - jedan carinik u carinskoj ispostavi u Belgiji.

Kramar Debevcu poklonio automobil za vrijeme postupaka u kojima su sudjelovali ova tvrtka i Sud BiH

U prijevodu, za Kramar je to značilo izbjegavanje carinskih davanja (koja su tada po jednom luksuzom automobilu iznosila između 5.000 i 7.000 KM).

Belgijska carina sve je te sporne obrasce proglasila nevažećima, a portal Inforadar tada je pisao:

"Zbog same razmjere afere, odnosno čak oko 700 negativnih odgovora koje je UIO dobila iz Belgije, zatraženo je i dodatno objašnjenje od Europske komisije u Bruxellesu, posebno zbog činjenice što se u negativnim odgovorima navodilo "naš carinik je greškom ovjerio obrazac EUR1".

Slučaj je istraživala i SIPA, Kramar je platio carine na dio automobila, a za dio je pokrenuo upravni postupak pred Sudom BiH.

polo 2014 crni
VW Polo iz 2014. isti model kakvoga je Debevec navodno dobio od Kramara

Istim onim sudom kojim je tada predsjedavao Ranko Debevec, sada na optuženičkoj klupi u aferi Prisluškivanje.

Prisluškivanje tužitelja razotkrilo dubinu korupcije u pravosuđu

Afera koja je pokrenuta zbog ilegalnog prisluškivanja tužitelja i zaposlenika Suda BiH, odmotala se u pravosudno-špijunsku sapunicu u kojoj se počelo spominjati i navedenu tvrtku AS Kramar.

Istodobno, u toj aferi pojavio se i dobar znanac hrvatskog pravosuđa, osuđeni bjegunac i ljubitelj skupih satova, Zdravko Mamić.

Mamić Sat
Zdravko Mamić i njegov sat od 300.000 eura

Mamić je, kako je već poznato 2018. iz Hrvatske potajno pobjegao u BiH, konkretno u Međugorje, kako ne bi morao služiti svojih 6,5 godina zatvora na koji je zbog izvlačenja 116 milijuna kuna (15,30 milijuna eura) iz Dinama, osuđen u Osijeku.

Šokirala se javnost iznošenjem činjenica tužiteljice Bojane Jolović koja je na ročištu za produljenje pritvora Debevcu i Osmanu Mehmedagiću Osmici ispričala kako je istraga pokazala da je Debevec od Kramara primio putničko vozilo VW Polo kao dar, dok ga je Mamić u Grudama darovao satom navodno vrijednim 15.000 eura.

Polo iz 2014. tada vrijedan oko 15.000 KM je od Kramara primio upravo u trenutku kada su se na sudu kojim je predsjedavao vodili upravni postupci vezani za sporne carine i EUR1 obrasce.

On je to vozilo registrirao na svoju svastiku, kako bi se prikrilo da ga je uzeo. 

Ona je potvrdila da to vozilo nikada nije kupila i da je Debevec zamolio da to uradi. Iz kompanije su obrazlažući naveli da je vozilo plaćeno virmanski, a onda se poslije mjesec dana pojavljuje krivotvoreni blagajnički dnevnik koji svastika nikad nije potpisala iako stoji njen potpis.

Svjedok koji je radio u kompaniji Kramar je kazao da su uvozna cijena i navodna prodajna cijena iste. Ono što potvrđuje tvrdnje o kompromitiranju Debevca, je svjedok Sreten Terzić, vlasnik autolakirerske radnje, koji mu je kazao da sa vozila skloni naljepnicu Kramar i rekao mu da je to njegovo vozilo. 

Sat od Mamića dobio je u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka".

Tužiteljstvo BiH sumnja da je Debevec pogodovao obitelji Mamić glede odluka Suda BiH koje su se odnosile na postupke izručenja Zdravka Mamića u Hrvatsku, kao i deblokada računa na kojima se nalazilo nekoliko milijuna KM, a čiji je vlasnik bio Mamićev sin. Sve je, sumnja Tužiteljstvo, dogovoreno na sastanku u Grudama gdje su se sreli Debevec i Mamić, a glavni posrednik je bio hercegovački biznismen Ljiljanko Palac.

Ono što se zna je da do Mamićevog izručenja nikada nije došlo, a istražitelji sporni sat i dalje pokušavaju identificirati u kolekciji koja je zaplijenjena kod Debevca. 

Tko je Ranko Debevec Caveson?

Ranko Debevec Caveson (Kaveson) inače dolazi iz loze sarajevski sefardskih Židova, i osim bosanskohercegovačkog, ima i državljanstvo Španjolske. U Španjolskoj je proveo i rat, a nakon rata vraća se u BiH i postaje sudski prevoditelj za taj jezik.

stan ranka debevca, malaga
Nekretnina Ranka Debevca u Španjolskoj FOTO: Avaz

U svom prvom mandatu Debevec je već imao aferu upravo sa španjolskim državljanstvom i stanom u gradu Malagi.

Tako se tijekom 2021. godine Ranko Debevec suočio sa disciplinskim saslušanjem nakon što je propustio prijaviti stan u Španjolskoj. Kada je došlo vrijeme za detaljno svjedočenje, predmet je zatvoren za javnost. Odvjetnica Debeveca je kazala da je njezin klijent samo suvlasnik apartmana i da ga nije u obavezi registrirati u svom imovinskom kartonu, s obzirom na to da je stečen prije njegovog imenovanja za suca.

U svom blogu, holandski sudac Van der Weide, tadašnji međunarodni savjetnik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, kritizirao je činjenicu da je “Debevec propustio osigurati bilo kakve dokaze o svom životu u Španjolskoj”, ali nakon javne opomene u prvostupanjskoj odluci, Debevec je u konačnici bio oslobođen, nakon čega je drugi put imenovan za predsjednika Suda BiH, pisao je tada Detektor.

Uz španjolsku putovnicu koju je koristio za putovanja, dokazano je da ima i vozačku dozvolu koja je izdana 21.02.1995. godine sa rokom važenja do 03.05.2024. te bankovni račun u CaixaBank Španjolske koji je otvoren 25.06.2018. godine.

Što se tiče nekretnina, Debevec-Kaveson ima apartman površine 99m2 koji se nalazi u mjestu Torremolinos (Malaga), kupljen 1999. godine, katastarske vrijednosti 75.682,71 EUR i parking mjesto površine 12m2 mjestu Torremolinos (Malaga) kupljeno 2016. godine, katastarske vrijednosti 1.379,77 EUR, pisao je svojedobno Raport.

Treba se prisjetiti afere 'Potkivanje'

Mnogi su već zaboravili čuvenu aferu Potkivanje zbog koje je propala pravosudna karijera uzdanice Milorada Dodika, Milana Tegeltije. Tegeltija je tada kao predsjednik VSTV pristao na sastanak sa poduzetnikom Nerminom Aleševićem preko posrednika Marka Pandže, tada zaposlenika SIPA-e.

Nermin Alešević
Nermin Alešević ispred Suda BiH, FOTO: Žurnal

Godina je bila 2018. a optužnica je podignuta 2021.

U optužnici se navodi da su se optuženi Pandža i Alešević 23. studenog 2018. godine u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu sastali sa Tegeltijom i Jurišićem, kojom prilikom je Alešević ispričao svoj problem u pravosudnim institucijama Unsko-sanske županije i sarajevskom Županijskom tužiteljstvu, nakon čega je Tegeltija obećao da će provjeriti sa Dalidom Burzić što je s tim predmetom.

Prije sastanka, prema optužnici, Pandža je upozorio Aleševića da ne spominje novac na sastanku, da bi nakon sastanka od Aleševića tražio novac za sebe i Tegeltiju, kako bi mu pomogao u rješavanju predmeta, nakon čega je Alešević Pandži dao 2.000 KM, koje je on zadržao za sebe.

Nermin Alešević
MIlan Tegeltija, snimka iz Afere Potkivanje

Iako je Alešević na kraju kao zviždač izašao u javnost s ovom pričom, tvrdeći kako je mito dao kako bi snimio aktere u nečasnim radnjama, i protiv njega je podignuta optužnica za davanje dara. Aleševića je optužnica teretila da je, svjestan da nezakonito postupa, nudio i dao novac Pandži u iznosu od 2.000 KM da kao posrednik izvrši utjecaj na Tegeltiju radi rješavanja njegovog predmeta.

Alešević je na kraju oslobođen, ali unatoč snimci izvukli su se i Tegeltija i Pandža.

Je li poklon u vidu automobila Polo i skupocjenog sata predsjedniku Suda BiH također 'potkivanje' svoje vrste i treba li protiv Mamića i odgovornih osoba iz AS Kramar Tužiteljstvo BiH također podignuti optužnicu za mito, odnosno davanje dara i hoće li se to dogoditi kao u Aleševićevom slučaju ili je Zdravku Mamiću obećan imunitet ako svjedoči protiv Debevca, vidjet ćemo uskoro.

Što kaže Kazneni zakon BiH?

Inače, prema Kaznenom zakonu BiH, za kazneno djelo davanje dara kažnjava se zatvorskom kaznom od 6 mjeseci do pet godina.

"Tko službenoj ili odgovornoj osobi u institucijama Bosne i Hercegovine uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svojeg ovlaštenja izvrši što ne bi smjela izvršiti ili da ne izvrši što bi morala izvršiti, ili tko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe,  kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Tko službenoj ili odgovornoj osobi u institucijama Bosne i Hercegovine uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist da u okviru svojeg ovlaštenja izvrši što bi morala izvršiti ili da ne izvrši što ne bi smjela izvršiti, ili tko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
Učinitelj kaznenog djela iz st. 1. i 2. ovog člana koji je dao mito na zahtjev službene ili odgovorne osobe u institucijama Bosne i Hercegovine uključujući i stranu službenu osobu, i prijavio kazneno djelo prije njegovog otkrivanja ili prije saznanja da je djelo otkriveno, može se osloboditi od kazne.
Primljeni dar ili imovinska korist oduzet će se, a u slučaju iz stava 3. ovog člana može se vratiti osobi koja je dala mito.

Prema tome, Tužiteljstvo ima dovoljno materijala za podizanje optužnica protiv Mamića, odgovornih osoba u Kramaru, ali i protiv Ljiljanka Palca, koji je prema tvrdnjama Tužiteljstva bio posrednik u oba slučaja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.