POSUŠKI HDZ Ministar Sesar ni nakon afere nije podnio ostavku, građani se pitaju što je s kapitalnim projektima

Posušje
dnevno.ba

Već smo dosta pisali i prenosili mnoge afere i probleme koje se vežu uz posuški i županijski HDZ, a koji su međusobno isprepleteni s mnogim relacijama članova stranke i stranačkim različitim strujama. Kako nismo Republika Hrvatska, već protektorat zvani BiH, a gdje Hrvati nemaju svoju televiziju (osim HDZ-ove RTV HB), niti imamo slobodne medije poput radija na kojima bi se trebala čuti i opozicija s različitim dijaloškim emisijama, dužni smo s vremena na vrijeme osvrnuti se i na dinamiku lokalne i županijske politike u hrvatskim mjestima u BiH, piše portal Dnevno.ba

HDZ BiH na prostoru gdje su Hrvati većina poklopio je također većinu lokalnih portala i jedine tiskane novine na hrvatskom jeziku u BiH – Večernji list. Kada čitamo Večernji list, mnogi koji politiku iščitavaju površno, bi mogli zaključiti da u ŽZH „cvate cvijeće i u naše poduzeće”.

Međutim, kakva je vertikala i horizontala odnosa? Jake opozicije, poput hrvatskog Mosta i DP-a, koja bi trebala biti aktivna i izvještavati redovito političke procese preko društvenih mreža baš i nema. No, neki pojedinci ipak iskaču i predstavljaju zrno hrvatske BiH kritičke misli, naravno uz pojedine web portale.

Kada otvorimo hercegovačke web portale i krenemo uspoređivati komunikaciju hrvatskih načelnika općina i gradova, i premijera naših županija s posebnim osvrtom na ŽZH, vidimo da Miro Kraljević i Ljubo Grizelj, gradonačelnik Širokog Brijega i načelnik Gruda, skoro pa ne komuniciraju s medijima. Vedran Markotić gradonačelnik Ljubuškog ima nešto PR članaka u vezi projekata u Ljubuškom, a dok je načelnik Posušja Ante Begić, koji je novinar po struci, doslovno, što bi mlađi rekli „razvalio” ilitiga “prekucao igricu”!

Posušje

Svatko ima pravo na političku ambiciju. Međutim, trenutni Begića PR, gdje se kao načelnik doslovno hvali kako s onim projektima koji su proizašli u njegovom mandatu uz pomoć ekipe koja za to prima plaću, tako i s onim projektima što nemaju veze s njegovim mandatom ili su projekti u nadležnosti nekih drugih institucija, a onda sve zasluge prepisati sebi za nešto što je učinio netko drugi zove se: prodavanje magle, politikanstvo, samozavaravanje, prodavanje muda pod bubrege, preser**** itd.. Inače, takav vid komunikacije se učio još svojevremeno u bivšoj državi, u Vojnoj podčasničkoj školi u Bileći, gdje je postojao predmet „Filtriranje informacija”.

Uspon političke karijere mladog Begića kreće nakon dolaska na mjesto načelnika Posušja 2020. godine uz pomoć svoga rođaka ministra gospodarstva ŽZH Darija Sesara i Sesarova kuma Ivice Pavkovića Svilića, federalnog zastupnika u Domu Naroda, koji je nedavno napustio mjesto predsjednika OO HDZ-a Posušje.

Darijo Sesar, ministar gospodarstva ŽZH koji već obavlja treći mandat (uz dio četvrtog), zajedno s Ivicom Pavkovićem Svilićem, postali su osovina unutar posuškog HDZ-a, koji svu energiju usmjeravaju na PR mladog Begića, dok oni svoje političke odluke provode preko njega.

Pavković, trenutno šutljivi federalni zastupnik u Domu Naroda usko blizak s Darijom Knezovićem, rijetko se zna oglasiti na web portalu Posušje.net čije je uredništvo u vlasništvu posuškog HDZ-a BiH. Inače, upravo taj Pavković je ostao poznat kao jedini kandidat HDZ-a BiH za načelnika Posušja koji je uspio izgubiti lokalne izbore.

Izborne 2008. godine ga je pobijedio 90-kin protukandidat Pere Polić.
Pavković je čovjek koji godinama kao anonimni političar bira najplaćenije pozicije ispred HDZ-a BiH gdje plaća ili paušal nisu spadali ispod 5000 KM.

U vrijeme izborne godine 2008. pa sve do 2014. godine vrši funkciju šefa odjela u EP HZHB u Grudama. Nakon tog ”uspjeha” nagrađen je mjestom člana uprave od 2014. do 2018. godine u EP HZHB, a onda ga HDZ BiH promovira s mandatom zastupnika u Federalnom parlamentu od 2018. do 2022. godine, a od 2022. je u Domu Naroda FBiH.

Koliki je Pavković politički govornik i borac za prava Hrvata u Sarajevu najbolje je upitati hrvatske novinare i aktiviste koji prate političku scenu Hrvata u BiH. Samo za riječ „prisežem” u novom mandatu zastupnika u Federalnom Domu naroda za tri sjednice je zaradio preko 10.000 KM paušala. Tuđman, Starčević i Radić bi bili ponosni kakve nasljednike imaju u redovima prve crte obrane hrvatskog pitanja.
Pavković, federalni zastupnik koji je samo fokusiran na jedno, kako će sebi osigurati slijedeći mandat, zadnjih godina, kao predsjednik OO HDZ-a Posušje, kadrovira veliki broj svojih ljudi u javna poduzeća bez javnog natječaja, čime sebi priskrbljuje znatan dio glasova na općim i lokalnim izborima, uz upitne radnje na kutijama iza 19h na sam dan izbora, tvrdi autor portala Dnevno.ba

Ovih dana, po županijskim krugovima priča se da ministar gospodarstva ŽZH Darijo Sesar intenzivno šuruje s platformašem Zvonkom Jurišićem po Širokom Brijegu. Ministar Sesar koji je sav kredit potrošio kod županijskog HDZ-a i premijera Predraga Čovića nakon afere „Stipendija”, saveznike vjerojatno pokušava pronaći na totalno krivim mjestima.

Podsjetimo, u aferi “Stipendija” sin ministra Sesara je primao stipendiju u Hrvatskoj kao “socijalni slučaj” u iznosu od 200 eura mjesečno, čime je direktno zakinuo nekog studenta kome je ta stipendija prijeko potrebna, nekog čiji “ćaća” nije ministar već radi možda na baušteli ili možda kupi smeće. U pozivu za stipendiju stoji: “za studente slabijeg imovinskog stanja”. Ta stipendija koja je bila namjenjena za studente nižeg socio-ekonomskog statusa dodjeljuje se svake godine u Republici Hrvatskoj po određenom Pravilniku gdje se raspiše javni natječaj.

Zna li ministar Sesar kolika je težina ove rečenice? Kako je sin našeg Darija Sesara socijalni slučaj – ne znamo, ako uzmemo u obzir da mu otac već goni treći mandat kao ministar čija je plaća preko 3000 km, a koji je uz ministarsku funkciju vršio i funkciju predsjednika za vozačke ispite gdje je naknada cca 1500 – 2000 km, te je bio uz to par godina i predsjednik HŠK Posušja, gdje danas glavna siva eminencija kao član Upravnog odbora kluba.

Ministar koji se najmanje pojavljuje na sjednicama Skupštine ŽZH, a čiji resor po mandatu raspolaže s preko 20 milijuna KM, nema nekih svojih uspješnih rezultata. Sesaru, najviše poznatom kao ministru-predsjedniku ispred HŠK Posušja, spočitava se također financijska netransparentnost u radu tog nogometnog kluba, a u čijoj skupštini opet sjedi većina iz posuškog HDZ-a.

To je klub čiji je proračun 2022. prikazan samo s mizernih 433.913 KM, što ne može biti istina ako samo pogledamo broj prodanih ulaznica i gledatelja po odigranoj utakmici.

Ministru Sesaru je gospodarstvo očito znanstvena fantastika, s obzirom na rijetke njegove prisutnosti na sastancima Udruge gospodarstvenika Posušja i Gruda. Nedavno njegovo nepojavljivanje na vrhunskom događaju “Večer Gospodarskog foruma” u Ljubuškom gdje je sudjelovalo 68 najznačajnijih gospodarstvenika županije, a koji je organizirao sam premijer ZHŽ Predrag Čović, pokazalo je neozbiljno ponašanje ministra gospodarstva Sesara i nepoštivanje premijera.

Pitanje ostaje – koliko će premijer ŽZH tolerirati takvo ponašanje od ministra koji narušava imidž cijele Vlade ŽZH?
Predrag Čović, osim što je premijer, bio je i ratnik, branitelj HVO-a te čovjek iz realnog sektora koji je u jednom periodu života odabrao vožnju kamiona kako bi zaradio za život nakon napuštanja vojske, a sve zbog dolaska Alijanse na vlast. Iako je tek nedavno preuzeo funkciju premijera, svjestan je važnosti reputacije i dostojanstva. Kada i gdje kreće odgovornost ministra Sesara?
Nakon afere “Stipendija”u sred mandata, u mnogo normalnijim državama bi već bio smijenjen.

Međutim, sve se gurnulo pod tepih. Taj čin, koji je ne samo nemoralan, on također negativno utječe na percepciju Hrvata iz BiH u RH medijima. Unatoč naporima Hrvata iz BiH da isprave sliku putem medija u Hrvatskoj, pojavljivanje ovakvih afera naših političara samo vraća negativnost u hrvatske medije.

Pavković i Sesar su postali tako dvije glavne figure posuškog HDZ-a BiH koji su potisnuli sve kadrove koji su im smetali kako bi mogli provoditi svoju samovolju.
Tu priču će vam potvrditi za kavom i sami Posušani kada ih upitate što je bilo s bivšim načelnikom općine Brankom Bagom. Bivši posuški načelnik Bago, naivčina, očito je plitko vjerovao u stroj zvani HDZ BiH, dok nije doživio političku realnost i veliki šok od najbližih stranačkih kolega.

Mladi Begić, kojeg su Sesar i Pavković politički uzdigli, općinu Posušje je preuzeo u vremenu najvećeg prelijeva novca, od izravnih i neizravnih poreza, u općinski proračun. Općina Posušje za 2024. godinu planira usvojiti najveći proračun do sada u iznosu preko 15 milijuna KM. Umjesto da se novci proračuna ulažu u kapitalne projekte (vodovod, projekt sjeverne obilaznice, GUP, kanalizacija, kolodvor, pročistač pitke vode, konzultacije sa strukom oko lokacije nove tržnice…), načelnik Begić se u medijima hvali s običnim radovima u nadležnosti općine koji se podrazumijevaju i spadaju u redovito održavanje.

Samo na projektu gradskog kolodvora vidimo koliko je načelnik Begić neodlučan. Načelnik Begić, prema svojim obećanjima od 2021. na radiju Posušju, predviđao je izgradnju kolodvora već sredinom 2022. No, tijekom cijelog svog mandata, lokacija za kolodvor samo je mijenjala lokacije bez konkretnog napretka. Na primjer, rasprava o zaduženju općine od 500 000 KM za otkup zemljišta za kolodvor na lokaciji kod stare OŠ Ivana Mažuranića u četvrtom mjesecu 2021. bila je podržana, ali već u devetom mjesecu 2021. načelnik Begić na sjednici spominje problem oko pregovora, nedostatak pomaka i nisku razinu optimizma glede rješavanja ovog ključnog pitanja. Čak i u sredini mandata, u petom mjesecu 2022. godine, Begić još uvijek razmišlja o lokaciji kolodvora i navodi probleme s imovinsko-pravnim odnosima, predloživši mogućnost parkiranja autobusa na tom mjestu i izgradnje pravog kolodvora na drugom. Slično godinu dana poslije, na sjednici OV-a u petom mjesecu 2023. godine, spominje se davanje suglasnosti Urbikoma za zemljište ispod svadbenog salona Victoria za izgradnju kolodvora, ponovno vraćajući se na staru lokaciju. Gotovo kraj mandata, pitanje lokacije kolodvora ostaje nerealizirano, prikazujući Begića kao sporog i nedjelotvornog u ispunjavanju obećanja, dok se općinski problemi ostavljaju neriješenima.

Pustim obećanjima dođosmo pred kraj mandata gdje su jedini “kapitalni projekti” reflektori, ali Begiću to nije problem jer će to jako “bistro” zakamuflirati kroz lokalne medije, gdje nakon 30. sjednice OV-a daje izjavu da se prije njega nije radilo ništa (valjda misli da su Posušje i ZHŽ prije njega bila šikara i pustinja), gdje je direktno kao predsjednik ŽO HDZ-a pomnožio s nulom svoje strančke kolege načelnike, prozivajući ih da oni rade ili su radili projekte općina i gradova samo pred izbore.

Nedavno se Tomo Bandić, oporbeni zastupnik HRS-a u Skupštini ZHŽ-a, osvrnuo na intervju načelnika Posušja, HDZ-ovog Ante Begića, koji je izašao u Večernjem listu.

Trenutno jedini oporbeni zastupnik u Skupštini ŽZH je na svom statusu ”zahvalio” načelniku Posušja koji priča i piše hvalospjeve o Vinku Romiću direktoru Cesta ŽZH, njegovom stranačkom kolegi, na asfaltiranju dionice regionalnog županijskog puta R-419 (Rakitno – Široki Brijeg) i time dao primjer kako izgleda ulizivanje unutar stuktura vlasti.

”Jednostavno suludo mi je da se glorificira čovjeka. Načelnik Posušja priča i piše hvalospjeve kako treba biti zahvalan gospodinu Romiću. Ja ću se evo povodom toga prigodno zahvaliti onima kojima se zaista i treba zahvaliti! Žitelji naše Županije hvala vam što marljivo radite i punite blagajne kako bi se ovakvi projekti mogli realizirati. Vinko Romiću hvala što ste samo radili svoj posao! Načelniče Begić hvala što ste primjerom pokazali kako izgleda ulizivanje unutar struktura Vlasti!” – napisao je Bandić na svom facebook statusu.

Usporediti na primjer gradonačelnike Ljubuškog i Posušja omogućuje nam da bolje sagledamo njihove prioritete. Dok se gradonačelnik Ljubuškog aktivno angažira na nizu projekata koji donose široku korist lokalnoj zajednici, posuški načelnik se čini fokusiranim samo na jedan projekt, a to je onaj Sesarov.

Razdoblje od četiri godine obično je dovoljno za načelnike da ostvare značajne kapitalne projekte. Stoga će biti zanimljivo usporediti rezultate njihovog rada u bliskoj budućnosti.

Unatoč izjavama o transparentnosti, način na koji se postavljaju “Vijećnička pitanja” kao posljednja točka na sjednicama Općinskog vijeća Posušje, stvara dojam cenzure vladajućih. To ograničava mogućnosti za ozbiljna i relevantna pitanja vijećnika. Nedostaju dijaloške emisije na lokalnom radiju Posušju, kao i prilike za građane da postavljaju pitanja načelniku tijekom njegovih gostovanja.

Također, zatvaranje drugog privatnog radija, radio Plus, koji je i bio objektivan, dodatno je smanjilo raznolikost medijskog prostora.

Pritom, iako se naglasak stavlja na estetske promjene ulica i nogostupa, ne možemo zanemariti eskalaciju problema vezanih uz septički sustav usred grada, kao ni česte poplave na području Tomislavove, Kupreške i Jelačićeve ulice.

Čini se da posuško vodstvo HDZ-a zagovara idealizam, no suočeni su s brojnim izazovima. U doba digitalizacije, tvrdnja da “100 puta ponovljena laž postaje istina” postaje sve manje održiva, jer se danas rijetko što može sakriti od javnosti.

„Ali kako stoji na statusu whatsapp broja načelnika Begića: Najgore se sekirat.”

Posušje