POSLOVI OBITELJI DODIK Koliko je u prošloj godini "obrnula" obitelj predsjednika Republike Srpske

Obitelj Dodik
Capital.ba

Tvrtke u vlasništvu obitelji predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika su prošle godine obrnule oko deset milijuna maraka, a sudeći prema financijskim izvješćima najbolje je poslovao „Agro destil“ u vlasništvu Dodikovog zeta Pavla Ćorovića, piše Capital.

Tvrtka „Agro destil“ iz Laktaša koja između ostalog proizvodi „Djedovu rakiju“ zaradila je prošle godine 350.390 KM, dok je ovo poduzeće prihodovalo 1.321.521 KM. Prema službenim podacima, ovo poduzeće je zapošljavalo pet radnika.

Ćorović je sa poduzećem „Agro destil“ prošle godine značajno popravio rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je prihodovao 600.471 KM, dok mu je dobit u 2021. godini iznosila 264.413 maraka.

Poduzeće „Red box media“ u kojem je Ćorović suvlasnik zajedno sa Rentom Radišićem i Ljubišom Gornikom prihodovalo je prošle godine 462.028 maraka, dok im je dobit iznosila 20.789 KM, a zapošljavali su osam radnika.

„Zalogaj ljubavi“ Gorice Dodik

Ako je suditi prema financijskim izvješćima Dodikova kćerka Gorica pored društvenih mreža i svakodnevnog tvitanja ima vremena i posvetiti zarađivanju, pa je tako, kada su u pitanju biznisi Dodikove djece, najbolje poslovao restoran „Agape“ koji je u vlasništvu upravo Gorice i Igorove supruge Ivane Dodik.

„Agape“ je prošle godine ostvario prihod od 2,1 milijun maraka dok im je dobit iznosila 57.260 KM, a zapošljavali su 40 radnika.

Tvrtka „Agro voće“ iz Laktaša koja je također u vlasništvu Gorice Dodik zaradila je 64.469 KM, dok su prihodovali 533.975 maraka, a imali su sedam zaposlenih.

Ovo je puno bolji rezultat od onog ostvarenog pretprošle godine, kada je ovo poduzeće bilo u gubitku oko 90.000 KM.

Gorica ima i zajednički biznis s bratom Igorom i to u poduzeću „Global liberty“ , a koje je u plusu bilo nešto manje od 6.000 KM, dok su prihodovali 117.494 marke.

Ovo je puno bolji rezultat u odnosu na pretprošlu godinu kada je zajedničko poduzeće brata i sestre Dodik bilo u minusu 77.231 KM.

Tvrtka „Fruit eco“ iz Bosanske Gradiške koja je u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića pokvarila je rezultat od pretprošle godine te su lani prihodovali 1,3 milijuna KM, a dobit im je iznosila 52.740 maraka.

Pretprošle godine, ovo poduzeće je zaradilo 382.981 KM, a prihod im je iznosio 1,8 milijuna maraka.

Podsjetimo, kako je CAPITAL nedavno pisao, pojedine tvrke obitelji Dodik su na ime poticaja iz Proračuna Republike Srpske uzele oko 311.000 KM.

Kada su u pitanju tvrtke bliže Dodikove rodbine najvažnije je spomenuti poduzeće „Interkont komerc“ u vlasništvu Spasoja Zeljkovića, supruga Dodikove sestre koje je zaradilo 686.687 dok su im prihodi iznosili 4,5 milijuna maraka.

Kada govorimo o predmeću „DL plakat“ u vlasništvu Dodikovog sestrića Bogoljuba Zeljkovića još uvijek nema podataka o poslovanju njegove tvrtke.

Obitelj Dodik