POSLODAVCI FEDERACIJE Elektroprivreda BiH tvrtkama šalje ugovore sa šest puta većom cijenom struje u odnosu na prošlogodišnju

POSLODAVCI FEDERACIJE Elektroprivreda BiH tvrtkama šalje ugovore sa šest puta većom cijenom struje u odnosu na prošlogodišnju
Ilustracija/Hercegovina.info

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine šokirano je postupanjem Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, kao i izostankom reakcije nadležnih institucija na samovolju koju provode, naveli su u priopćenju za javnost. 

"Iako su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH, kojom se daje ovlasti Vladi FBiH da ograniči povećanje cijene električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, a koji je stupio na snagu 6.1.2022. godine, EPFBiH ne postupa u skladu sa odlukom Parlamenta FBiH. Naime, u zadnja tri dana iz JP Elektroprivreda BiH brojnim tvrtkama su dostavljeni ugovori za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju. A, navodno će od 1.3.2022. godine slati ugovore o redovnom snabdijevanju električnom energijom, koji bi, opet navodno, biti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH", kaže se u priopćenju. 

Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni sa ovim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije.

"Ovakvim postupanjem, Uprava Elektroprivrede BiH direktno izigrava i krši odluke najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH – Parlamenta FBiH i odredbe dopune zakona koje su donijeli zastupnici i poslanici oba doma Federalnog parlamenta. UPFBiH će u petak, 28.1.2022. godine održati sastanak članica na kojemu će se razgovarati o novonastaloj situaciji i donijeti odluke o daljim aktivnostima UPFBiH i tvrtkama u FBiH kojima je snabdijevač električnom energijom Elektroprivreda BiH. UPFBiH očekuje hitno reagiranje resornog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH i Vlade FBiH kojom će zaustaviti samovoljno i nezakonito postupanje Uprave Elektriprivrede BiH", zaključili su u priopćenju.