Poskupjelo meso, jeftiniji maslac, sir, grah, krumpir

Poskupjelo meso, jeftiniji maslac, sir, grah, krumpir

Tako je, primjerice, poskupjela riža koja sada stoji 3,9 KM. Riža je, pak, među usporednim gradovima u Federaciji najskuplja u Mostaru i iznosi 5 KM, dok je najjeftinija u Orašju i iznosi 2 KM, piše Večernji list. Kada govorimo dalje o proizvodima koji su poskupjeli u mjesec dana, veće su i cijene junećeg mesa od buta kosti koje je poskupjelo za 10 feninga i sada stoji 12,9 KM po kilogramu. Poskupjela je i piletina koja stoji 4,6 KM po kg, a od svih gradova je najskuplja u Širokom Brijegu gdje stoji 6,2 KM, dok je najjeftinija u Zenici gdje iznosi 4,1 KM po 1 kg.

Skuplja riba

Poskupjela je i riba, pa tako pastrva iznosi 9,9 KM i skuplja je za 30 feninga nego prošli mjesec. Pastrva je najskuplja u Bihaću gdje stoji 10,4 KM, dok je najjeftinija u Širokom Brijegu i Travniku gdje je 9 KM. Svinjsko meso s kostima ostalo je na istoj razini kao i prošlog mjeseca te iznosi 8,9 KM. Iste su cijene ostale brašna, kruha, mlijeka u odnosu na prethodni mjesec. Što se tiče nižih cijena, odnosno pojeftinjenja na razini Federacije, niže cijene su tvrdog sira koji je jeftiniji za 40 feninga i iznosi 10,2 KM. Jeftini je i industrijski proizveden maslac čija je cijena sada 17,1 KM. Maslac je najskuplji u Širokom Brijegu gdje iznosi 18,5 KM, dok je najjeftiniji u Goraždu gdje je 16,1 KM. Niže su i cijene graha (4,8 KM), krumpira(0,9 KM), kave (12,3 KM)...

Sir i piletina jeftiniji

U odnosu na početak ove godine, riža je poskupjela za 30 feninga. Svinjsko meso je jeftinije za 30 feninga nego na početku godine, a isto toliko je jeftinija i piletina. Tvrdi sir je jeftiniji skoro za jednu marku u odnosu na siječanj ove godine. Isto toliko je jeftiniji i grah. Cijene drugih proizvoda su više manje iste u ovih devet mjeseci. Bez obzira što je već odavno počela nabava drva za ogrjev i ugljena, cijene su ostale iste kao i prošli mjesec. Što se tiče ostalih stavki, poskupjelo je muško šišanje za 20 feninga, dok je pranje kose s feniranjem ostalo isto. Kažimo i to kako su pojeftinile i dječje pelene za jednokratnu upotrebu u odnosu na prethodni mjesec.